Diari La Veu del País Valencià
El Tribunal Constitucional anul·la el decret del Consell que garantia l’atenció sanitària universal

El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat inconstitucional i ha declarat nul el decret aprovat pel Consell al juliol de 2015 que permetia l’accés universal a la sanitat, segons han confirmat fonts de la Generalitat. Una norma que regulava l’accés universal a l’atenció sanitària a persones estrangeres en situació administrativa irregular.

L’alt tribunal considera que la Generalitat ha excedit i ampliat el que estableix la norma estatal en atenció sanitària i estima així el recurs interposat pel govern espanyol al novembre de 2015. La sentència compta amb diversos vots particulars: els que formulen Fernando Valdés, Juan Antonio Xiol, Cándido Conde Pumpido i Maria Luisa Balaguer i un altre del magistrat Antonio Narváez, que creu que el Consell va actuar amb aquest decret, el primer que va aprovar el govern del Botànic, d’acord amb les competències atorgades en l’Estatut d’Autonomia.

La Conselleria de Sanitat Universal i Sanitat Pública va fer balanç del funcionament del decret el passat mes de juliol, tot just quan es complien dos anys de la seua posada en marxa. Segons va explicar la consellera, Carmen Montón, des de 2015, unes 20.000 persones havien accedit al dret de comptar amb una atenció sanitària integral. Durant la seua compareixença, la consellera va destacar que el dret “fonamental” a rebre una atenció sanitària integral era “innegociable per al govern valencià”, com també que, “enfront del model d’exclusió, de barreres a l’atenció i l’equitat, l’aposta de la Generalitat és l’atenció universal”.

Critíques dels partits del Botànic

Els tres partits que sustenten l’executiu valencià han sigut molt crítics amb la decisió del TC i han donat la culpa al PP d’haver arribar a aquest punt. Així, el diputat del PSPV Ignacio Subías ha qualificat d'”indignitat” la resolució, alhora que ha recordat que existeix una instrucció prèvia al decret que permet mantindre l’assistència a aquestes persones. En aquest sentit, ha convidat el PP a recórrer contra la instrucció. “A veure si el PP recorre contra la instrucció mirant a la cara els ciutadans, dient-los que no tenen dret a la sanitat”, ha instat el diputat socialista.

Per la seua banda, la diputada de Compromís Isaura Navarro ha assegurat que és “un dia molt trist per al poble valencià” i ha acusat el PP de continuar en l’estratègia de “perseguir els drets dels ciutadans” plantejant els recursos. Navarro ha destacat que el TC no debat sobre el contingut de la norma, sinó sobre la competència de la Generalitat en la matèria, motiu pel qual ha confiat que es trobe la manera per a seguir aplicant la sanitat universal.

També s’ha pronunciat sobre l’anul·lació del decret el diputat de Podem Daniel Geffner, que ha mostrat la preocupació per la decisió de l’alt tribunal, alhora que ha advertit que “seguiran lluitant perquè el decret és la garantia a la sanitat universal com un dret”.

El PP demana la dimissió de Montón

Des de les files ‘populars’ s’ha manifestat el diputat José Juan Zaplana. El parlamentari ha assenyalat que el seu partit ja va alertar que el decret estava “mal fet” i s’excedien les competències autonòmiques, i ara ha sigut la justícia la que ha reconegut que “és il·legal i va contra la Constitució”. Per això, ha demanat la dimissió de la consellera de Sanitat, Carmen Montón. “Ja vam dir que aquell decret estava mal fet, que incomplia les competències de la Comunitat Valenciana per a crear normes”, ha assegurat Zaplana, qui ha recalcat que és el TC el que ha declarat que és inconstitucional i “no el Partit Popular”.

En el mateix sentit s’ha pronunciat el diputat de Ciutadans (Cs) Juan Córdoba, qui ha recordat que la seua formació va plantejar dubtes sobre les competències del Consell per aprovar el decret.

Comparteix

Icona de pantalla completa