Diari La Veu del País Valencià
La Inspecció de Treball tomba el model d’empresa de Deliveroo: els seus ‘riders’ no són autònoms

Els repartidors de Deliveroo han guanyat la seua primera batalla amb l’empresa. La Inspecció de Treball i Seguretat Social ha determinat que entre els coneguts com a ‘riders’ i l’empresa de repartiment a domicili hi ha una relació laboral. Aquesta resolució implica que els repartidors no poden ser tractats com a autònoms i que cal que cotitzen pel règim general, així com que Deliveroo es faça càrrec de les quotes a la Seguretat Social.

Segons han explicat els repartidors i el sindicat STEPV en roda de premsa, Inspecció de Treball considera provada la relació laboral perquè la empresa organitza els horaris i els torns i cobra els serveis realitzats pels treballadors, que “no s’organitzen pel seu compte i, per tant, no són autònoms”. Deliveroo haurà de pagar 160.000 euros per les quotes a la Seguretat Social que deu pels treballadors, només de València.

Victor Sánchez, el ‘rider’ que ha liderat les protestes dels treballadors de Deliveroo, ha celebrat junt amb els seus companys la valoració del tribunal, que demostra que el que fan “no es ni un hobby ni treball autònom, és una relació laboral”. En aquests moments, els 50 treballadors de Deliveroo a València han sigut donats d’alta d’ofici a la Seguretat Social.

Des de Intersindical, Marco Antonio Llerena ha apuntat que el que esperen ara es que la empresa cree un conveni laboral per als treballadors i ha assegurat que amb aquesta resolució, els ‘riders’ tindrien dret al salari mínim interprofessional. Ells, per la seua banda demanen que la empresa els assegure al menys 20 hores de treball setmanal, “com una mitja jornada”. Encara que segons ha explicat Llerena, la resolució és d’àmbit provincial, els ‘riders’ han explicat que en altres zones de l’Estat els seus companys s’estan mobilitzant també contra Deliveroo.

Pel que fa a Deliveroo, l’empresa ha informat en un comunicat que recorrerà en els tribunals l’acta de la Inspecció de Treball de València, que no té efectes jurídics, segons expliquen, en tractar-se d’una proposta de liquidació. Ha reiterat, també, que la competència per a declarar l’existència o no de relació laboral correspon als tribunals de justícia.

Segons asseguren des de Deliveroo, “la companyia confia que es demostre la condició d’autònoms dels ‘riders’, com així ho han manifestat sentències recents al Regne Unit i França, en les quals s’ha avalat que els ‘riders’ que col·laboren amb Deliveroo són autònoms”.

Comparteix

Icona de pantalla completa