Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri d’Educació convoca els consellers per a parlar d’oposicions enmig de les protestes dels interins

El ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, ha convocat els consellers homòlegs a la Conferència Sectorial d’Educació, que se celebrarà dimecres que ve 20 de desembre, en la qual es debatrà sobre el nou decret d’oposicions docents de 2018, al qual s’oposen la majoria dels sindicats de la Taula Sectorial, que, a més, han convocat protestes aquesta setmana, concretament el proper 19 de desembre.

Aquest serà l’únic punt de l’ordre del dia de la trobada, segons han confirmat a Europa Press fonts del departament que dirigeix Méndez de Vigo i els consellers d’Educació del País Valencià i les Illes, Vicent Marzà i Martí March, respectivament, que dilluns passat 11 de desembre van comparéixer en la ponència del Pacte educatiu del Senat. El ministre representarà en aquesta trobada la Generalitat de Catalunya en aplicació de l’article 155 de la Constitució.

La reunió es produirà enmig de les protestes d’interins que quatre de les cinc organitzacions sindicals que formen la Taula Sectorial del Personal Docent no Universitari –CSIF, STES, FE-CCOO i FeSP-UGT– han convocat per a la setmana que ve a les respectives seus de les delegacions del govern espanyol de totes les comunitats autònomes. En aquestes concentracions els docents exigiran que l’experiència tinga la màxima puntuació en la fase de concurs i un sistema transitori d’oposicions que contemple exàmens no eliminatoris, un possibilitat que el Ministeri d’Educació rebutja al·legant que la resta d’opositors d’altres administracions públiques –amb exàmens eliminatoris– estarien en desavantatge pel que fa als aspirants a professors funcionaris.

Els interins docents actualment representen el 25% del professorat del sistema públic espanyol, una xifra que el govern espanyol s’ha compromés a reduir al 8% en cinc anys, però els sindicats alerten que aquest objectiu no s’aconseguirà amb el model d’oposició que planteja el Ministeri d’Educació en el seu projecte normatiu.

Després de la reunió amb els consellers, la següent trobada del Ministeri amb els sindicats se celebrarà després de Nadal, concretament, el 17 de gener. El passat 30 de novembre, diversos representants del professorat es van plantar després de l’última Taula Sectorial per la “portada” a les negociacions que al seu parer els havia donat el Ministeri amb el tancament “unilateral” d’aquestes. La protesta, que va durar més de cinc hores, va finalitzar després que representants d’Educació acceptaren la convocatòria d’una altra reunió de la Taula Sectorial per a seguir discutint sobre el sistema d’accés de l’any que ve.

Els sindicats defensen que durant cinc anys, amb la LOE (Llei Orgànica d’Educació), s’ha aplicat aquest caràcter no eliminatori en les proves “sense que ningú diguera res” i lamenten que el Ministeri es recolze en un informe jurídic que “ni tan sols” els ha ensenyat. El Ministeri d’Educació defensa aquest sistema d’exàmens, que és el que s’aplica en la resta d’oposicions a altres cossos de funcionaris i ha defensat que després de les cinc reunions celebrades amb els representants del professorat s’han arribat a “importants” acords en altres aspectes relacionats amb puntuacions, procediments, més temes a elecció de l’opositor, barems de convocatòria, mèrits i valoració de l’experiència docent.

Comparteix

Icona de pantalla completa