Diari La Veu del País Valencià
La commemoració dels 85 anys de les Normes de Castelló reivindica un espai comunicatiu en valencià

La plaça de les Aules de Castelló de la Plana ha esdevingut l’epicentre de la reivindicació d’uns mitjans de comunicació públics, de qualitat i 100% en valencià en un clima de celebració per la recent obertura de la ràdio d’À Punt. Els actes, convocats per la plataforma cívica Castelló per la Llengua (que aplega una trentena d’organitzacions polítiques i sindicals i associacions culturals) i que comptaven amb el suport de l’Ajuntament de Castelló, s’emmarcaven en la commemoració dels 85 anys de les Normes de Castelló, signades l’any 1932 a la ciutat.

Aquesta fita històrica va representar l’assoliment d’un acord d’unificació de l’ortografia del valencià, en un marc de convergència amb la resta de territoris de parla catalana. En aquest sentit, també s’ha reivindicat el “final de la censura de TV3 i Catalunya Ràdio” i l’establiment d’acords de reciprocitat amb altres territoris, que haurien de permetre la recepció dels canals catalans, a més d’IB3 i d’altres mitjans de comunicació en llengua pròpia, per a avançar en la construcció d’un espai de comunicació comú, segons expliquen els organitzadors en un comunicat.

Els actes han començat a les 11 hores a la plaça de les Aules de la capital de la Plana, amb una fira d’entitats que ha aplegat prop de 40 col·lectius i editorials i a la qual s’hi han anat acostant centenars de persones. Al llarg del matí s’hi han succeït diferents activitats d’animació infantil i cultura popular com ara els Dimonis Botafocs, la Muixeranga de la Plana o un contacontes, entre d’altres. S’ha celebrat un dinar popular amb vora 200 comensals i una actuació de la Rondalla Primer de Maig. Tot plegat, aquestes activitats han estat el pròleg de l’acte central de la jornada, una concentració reivindicativa que ha emplenat la plaça de les Aules.

L’últim acte reivindicatiu ha començat a les 18 hores de la vesprada amb les actuacions de la Conlloga-Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Cullera. Tot seguit, els assistents han avançat pel carrer de Cavallers fins a la Casa Matutano, on es van signar les Normes, encapçalats d’uns pilars muixeranguers i d’una pancarta amb el lema: ‘Sense senyal, no sense veu: volem ja À Punt i TV3’. En arribar a la Casa Matutano, Núria Vizcarro, de la companyia de teatre La Ravalera, ha llegit el manifest de la plataforma Castelló per la Llengua. Les notes de la Muixeranga han posat el punt final als actes.

Comparteix

Icona de pantalla completa