Diari La Veu del País Valencià
Les bandes de música demanen la seua quota al Palau de les Arts

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha reivindicat el seu lloc dins de l’estructura del patronat del Palau de les Arts. La modificació dels estatuts que va presentar el passat dimecres el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, obri la porta al fet que representants de la societat civil formen part de l’òrgan directiu del coliseu d’òpera. Així, amb l’avinentesa dels canvis en la normativa, el president de la FSMCV, Pedro Rodríguez, ja ha tansmés al secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, que l’ens federatiu vol formar part del patronat.

Rodríguez no només ha manifestat el desig de la Federació de formar part del patronat de les Arts, sinó que, a més a més, ha assenyalat que no s’ha avançat pel que fa a la presència de les bandes al teatre d’òpera. Malgrat haver-se signat un acord el passat 29 de març entre la FSMCV i l’exintendent de les Arts, Davide Livermore, “fins ara no s’ha realitzat pràcticament cap moviment” en aquest sentit, va afirmar aquest divendres la Federació en un comunicat.

Cal remuntar-se a l’època en què Serafín Castellano era conseller de Governació, una àrea associada a la Presidència de la Generalitat i que tenia entre les seues competències la gestió dels bous al carrer, de la pilota valenciana i de les bandes de música –tres manifestacions considerades pel PP com a trets genuïns dels valencians. Castellano va assignar 60.000 euros perquè les bandes pogueren actuar a les Arts. Els diners van anar a parar al pressupost del teatre d’òpera mentre va existir la Conselleria de Governació perquè aquest acollira el cicle ‘Les bandes a les Arts’, però, amb la detenció en 2014 de Serafín Castellano, la seua posterior destitució i el retorn de les competències sobre les bandes a la Conselleria d’Educació, “això va desparéixer”, assegura Pedro Rodríguez. Tanmateix, des de les Arts consideraven que els diners estaven per a fer el cicle dins del pressupost anual del coliseu, segons explica el president de la Federació. Tant és així que el cicle va començar en el 2013 amb 24 bandes. Les bandes de la Primitiva i la Unió de Llíria van inaugurar el cicle, que constava de 12 actuacions amb dues bandes per concert i on s’interpretava repertori d’autors valencians. Des d’aleshores, el nombre de bandes participants ha descendit progressivament. En desaparéixer la Conselleria que dirigia Castellano, el pressupost va anar baixant, de 60.000 euros a 14.000, fins als 8.000 destinats aquest 2017. “Els diners s’han diluït dins del pressupost”, raona Pedro Rodríguez.

Pel que fa a la FSMCV i la intendència de les Arts, van signar un conveni el passat 29 de març per a iniciar una nova col·laboració en matèria de formació, divulgació i promoció musical, però, fins a la seua dimissió, el passat 5 de desembre, “no s’havia realitzat pràcticament cap moviment”. “Davide Livermore ens va obrir la porta. Amb Helga, ni acostar-nos. Era una finestra xicoteta, ell deia que volia, però que no tenia pressupost”, afirma el president de la FSMCV. Ara bé, “no llevaria una òpera per a fer una altra actuació”, afegeix. Això no obstant, el mateix exintendent Davide Livemore va anunciar durant la presentació de la temporada 2017-2018 quatre concerts del cicle ‘Les bandes a les Arts’ i la celebració del certamen autonòmic al coliseu. Però, amb la quantia econòmica destinada, que en gran mesura es destina a sufragar la celebració del Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana, des de la Federació van apuntar que només quedaria pressupost per a la participació de sis bandes, ja que les despeses de funcionament de les sales i el certamen “absorbeixen” el pressupost en gran mesura.

“Se’ns van donar 3 dates” per a fer tres concerts de ‘Les bandes a les Arts’, explica el president de la Federació, el primer dels quals era en febrer i, per tant, des de la FSMCV consideren que és molt precipitat obrir una convocatòria perquè les bandes de música presenten un projecte. La proposta de l’ens federatiu és arribar a un cicle de 20 actuacions perquè puguen presentar-se les bandes que ho consideren i que una comissió artística, “que no ens importaria que fóra de les Arts”, afegeix Rodríguez, puga triar projectes “emblemàtics” com ara, diu el president, el projecte de ‘Botifarra a banda’ o els concerts simfònics amb Baron Rojo. Que les Arts s’òbriga més a les bandes perquè aquestes tinguen més presència en l’auditori és una demanda de les societats musicals, segons sosté Rodríguez.

Des de la Federació demanen que, perquè el teatre d’òpera s’aprope a la societat –que també és un dels objectius plantejat pel conseller el passat dimecres–, les societats musicals han de passar a formar part del coliseu i de la seua programació “de manera significativa”. De moment, amb les reunions que han mantingut amb els grups polítics els han transmés que s’augmente la partida econòmica per al cicle de bandes, però la petició no ha sigut atesa fins ara.

Comparteix

Icona de pantalla completa