Diari La Veu del País Valencià
ASAJA Alicante convoca una nova manifestació en oposició a les mesures contra ‘Xylella fastidiosa’

L’organització Jóvenes Agricultores ASAJA Alicante i AXFA –la plataforma d’afectats per Xylella fastidiosa a Alacant– han convocat per a aquest dissabte, 16 de desembre, una manifestació en oposició a les mesures contra Xylella fastidiosa. Sota el lema ‘No a l’arrancament d’arbres sans. Solucions per als afectats ja!’, les dues entitats convoquen “veïns, agricultors, comerciants, familiars, residents i estrangers” de les zones afectades pel bacteri a eixir al carrer en un acte de protesta.

La manifestació eixirà a les 11 hores des de l’aparcament del Castell de Guadalest i transcorrerà per la CV-70 fins a Benimantell, connectant els dos primers focus on es va detectar Xylella fastidiosa a la demarcació. No és la primera vegada que agricultors i veïns de la zona es manifesten contra el pla de contingència de la plaga i s’oposen a la tala d’arbres. El 10 d’agost una cinquantena de persones es van aplegar per a paralitzar la destrucció dels arbres d’una finca privada al terme del Castell de Guadalest (la Marina Baixa), a la partida del Camí Blanc.

Xylella fastidiosa és un bacteri que pot allotjar-se en més de 350 plantes i arbres diferents i a hores d’ara no hi ha cura per a les malalties que causa. L’única solució actualment és eliminar les plantes afectades. A més, el pla de contingència implica arrancar i destruir els arbres de la parcel·la on es localitze un brot, desfer-se de tot el material vegetal potencialment hoste d’aquest bacteri a cent metres a la redona, immobilitzar tot el material vegetal hoste en un radi de deu quilòmetres a vivers i zones de comercialització de plantes, perimetrar la zona on s’ha detectat el bacteri i dur a terme el tractament fitosanitari necessari contra els insectes que la transmeten. Aquest pla va en la mateixa línia que la normativa espanyola i europea.

Oracions contra el bacteri

Dimarts 28 de novembre, representants de diferents ajuntaments i agricultors afectats pel bacteri es van reunir amb Jesús Murgui, el bisbe de la diòcesi d’Oriola-Alacant, per a informar-lo sobre “la situació provocada per Xylella fastidiosa als ametlers dels pobles de la Vall de Guadalest i Tàrbena”, segons recull el mitjà comarcal Ahora Marina Baixa.

En la trobada, que va tindre lloc a Tàrbena, “un membre de l’associació d’afectats va explicar al bisbe la gravetat de la situació per a moltes de les famílies d’aquests pobles”, descriu el periòdic, que afegeix que “també li han manifestat les seues diverses preocupacions”. Una d’aquestes és la seua voluntat que “només es tallen els arbres infectats pel bacteri”.

Després de la reunió va tindre lloc a la Parròquia de Santa Bàrbara de Tàrbena una oració en què també hi eren presents “el vicari general de la diòcesi, Vicente Martínez, i els sacerdots dels pobles afectats juntament amb nombrosos fidels”, exposa Ahora Marina Baixa.

Comparteix

Icona de pantalla completa