Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València invertirà 11 milions d’euros per a crear 6 centres socials d’àmbit comarcal

La Diputació de València finançarà la construcció de 6 nous centres socials d’àmbit comarcal. La inversió total serà d’11 milions d’euros per a portar a terme els projectes que es desenvoluparan entre 2018 i 2019. Les infraestructures s’ubicaran a Ademús, Agullent, Ares dels Oms, la Font de la Figuera, Meliana i Mislata.

Aquestes obres s’emmarquen dins del projecte de col·laboració entre la Diputació de València i la Conselleria d’Igualtat i cal sumar-los les actuacions que van portar a terme l’any passat a Sueca, Carcaixent, Llíria i Paterna. En total, entre 2017 i 2019 es crearan aproximadament 500 noves places en centres socials distribuïts en deu comarques. Així ho han anunciat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra; la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i la responsable de Benestar de l’entitat, Mercedes Berenguer, en roda de premsa.

Segons han explicat, es tracta d’una col·laboració a tres bandes en què la Diputació finança els projectes, la Generalitat gestiona les places i Berenguer s’encarrega de la comunicació amb els municipis. L’objectiu, segons ha explicat Oltra, és crear una xarxa pública i potent de serveis de qualitat que done resposta a persones que tinguen diversitats funcionals i que necessiten recursos públics, a més de les ajudes econòmiques. En definitiva, “posar a l’abast de la ciutadania les infraestructures necessàries”.

Tant la consellera com Amigó i Berenguer s’han mostrat “encantades” de portar endavant la seua col·laboració i d’haver superat el període en què “les institucions es donaven l’esquena” i es barallaven “per qui tenia més diners”. Amigó ha assenyalat que treballen perquè el treball conjunt entre aquestes administracions continue els propers anys “siga qui siga qui estiga governant”. Totes tres han destacat que, després de vint anys, “en què les prioritats eren altres”, la Diputació i el Consell treballen de la mà “per a donar resposta als problemes de les persones” i per a “posar-les en el centre”.

Berenguer ha apuntat que faran “el que faça falta per a atendre les necessitats de la gent”, encara que “alguns” acusen la Diputació de ser “el talonari” del Consell. En clara referència a les crítiques de l’oposició, Berenguer a reivindicat la “bogeria” que és la col·laboració entre administracions.

Criteris d’adjudicació

Segons ha explicat la consellera, els criteris seguits per a adjudicar els projectes a un o altre municipi passen per les necessitats de cada localitat i tota la seua comarca; el grau de desenvolupament del projecte per afavorir la celeritat; la titularitat del solar o de l’edifici que es va a utilitzar, i finalment la baixa densitat de població, que ha portat, en algunes ocasions, a la desatenció d’alguns municipis.

Pel que fa a la despoblació, Oltra ha assegurat que el desenvolupament d’aquestes infraestructures crearà llocs de treball, fet que fomentarà en certa manera la repoblació d’aquests territoris.

Com a novetat, la també vicepresidenta ha destacat que el pla d’inversió és bianual. Segons ha explicat, l’experiència de l’any anterior els ha portat a fer-ho d’aquesta manera per a poder complir millor els terminis marcats. D’aquestes inversions, Agullent rebrà 600.614 euros per a la creació d’un centre de dia de 25 places; Meliana, 3,7 milions d’euros per un centre de dia amb 60 places; la Font de la Figuera comptarà amb 1,3 milions per a finançar la construcció d’un centre de dia amb 40 places; a Ademús es destinaran 446.000 euros per a un centre de dia amb 35 places, a més de 369.000 euros per a desenvolupar un centre ocupacional; cap a Mislata aniran 4,3 milions per a construir una residència amb 40 places places i un centre de dia 60 places; finalment, Ares de los Oms rebrà 175.000 euros per a crear un centre social multifuncional.

Comparteix

Icona de pantalla completa