Diari La Veu del País Valencià
València acollirà el Centre Mundial d’Alimentació Sostenible

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat que València acollirà el Centre Mundial d’Alimentació Sostenible, una institució que “es basaria en un model mixt, afavorit per l’administració local, amb la col·laboració de FAO, i en el qual també puguen tindre cabuda fundacions, associacions i entitats de l’àmbit de l’alimentació”. Per tant, hi hauria “un primer nucli d’entitats directores i un segon nucli d’entitats col·laboradores i finançadores que puguen ajudar”, segons ha descrit.

Ribó ha explicat que “en aquests moments estem treballant en el disseny legal, que esperem tindre llest en el primer semestre de 2018”, a fi que el centre estiga operatiu entre finals de 2018 i principis de 2019. Un centre concebut “amb vocació d’eina facilitadora, amb gran capacitat de gestió i connexió, però austera en els seus pressupostos de manteniment”, ha afegit.

L’alcalde ha fet l’anunci aquest dimecres a l’Ajuntament, dins de l’acte institucional de clausura de València Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2017. Aquest acte també ha acollit la presentació del llibre Viatge al món dels llegums, editat per l’Ajuntament juntament amb la FAO. Ribó ha estat acompanyat per la regidora de Cultura, Glòria Tello, i el regidor de Govern Interior i Conservació d’Àrees Natural i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, juntament amb el director de comunicació de FAO, Enrique Yeves.

El representant de la FAO ha assegurat que preveu “aquesta possibilitat, ja molt avançada, de crear un centre internacional d’alimentació sostenible que permetria que des de València s’intercanviaren projectes entre les ciutats, que es poguera investigar i, sobretot, que es poguera també sensibilitzar l’opinió pública en favor de l’alimentació sostenible”. Yeves ha afirmat que “la capitalitat de València és només l’inici, no és el final d’un cicle. Ara vivim la Dècada de la Nutrició en Nacions Unides, i estem parlant amb l’alcalde, Joan Ribó, sobre quines són les fórmules de col·laboració perquè València jugue un paper, no solament per a si mateixa, sinó exercint un lideratge internacional amb altres ciutats”.

Ribó també ha informat sobre la definició d’una estratègia alimentària per a la ciutat a desenvolupar durant els pròxims quatre anys. A parer seu, l’acte d’aquesta vesprada ha servit de colofó “a tot un any de treball en què crec que hem treballat molt bé”, ha dit, i ha avançat que “València vol continuar sent referent mundial de l’alimentació sostenible, i per això treballarem en dues direccions: ja tenim un projecte per a desenvolupar iniciatives en el pròxim quadrienni, des de la producció de proximitat i ecològica fins a la comercialització de quilòmetre zero en els mercats municipals i també en la formació des de la infància fins a les persones majors”. Tot això, ha dit l’alcalde, ja es contempla en els pressupostos municipals de l’any 2018.

Comparteix

Icona de pantalla completa