Justícia comença a elaborar el mapa de les fosses comunes valencianes

La conselleria preveu l'elaboració d'un cens de víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista
/ València
13 desembre 2017 01:00h
Ajuntaments, entitats i associacions de la província han sigut els destinataris dels 533.000 que ha invertit la Diputació en aquest àmbit

La Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques ha començat a elaborar el mapa de fosses comunes del País Valencià seguint les indicacions de la llei de la memòria democràtica i per la convivència. Aquesta llei ha entrat en vigor aquest dimecres, vint dies després de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. 

El mapa de les 184 fosses localitzades a la demarcació de València es va completar l'any 2011 i es va enviar al Ministeri de Justícia. En l'actualitat no existeix la possibilitat de consultar aquest material, així que la Conselleria demanarà al departament que dirigeix Rafael Catalá que siga accessible per a la ciutadania. 

En el cas de la demarcació de Castelló, el projecte el realitza un equip coordinat per dues associacions: el Grup de la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i el Grup per a Recuperació de la Memòria Històrica de València. També hi participen experts de l'Associació Científica ArqueoAntro. Tècnics de la Direcció General de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia estudien aquest treball, que ha permés catalogar 86 enterraments i localitzar-ne altres 66 pendents encara de catalogació. 

Pel que fa a la província d'Alacant, els tècnics de la Conselleria encara han de verificar el mapa de fosses elaborat pels arqueòlegs de l'Associació Científica ArqueoAntro, que han localitzat fins a 90 enterraments susceptibles de contenir restes de víctimes no identificades. Una vegada tancats els tres plànols provincials, la conselleria cedirà aquesta informació a l'Institut Cartogràfic Valencià, que estudiarà la incorporació d'aquestes dades a la seua cartografia oficial. 

La norma també preveu l'elaboració d'un cens de víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista i, si escau, la recuperació de les restes que jauen en les més de 299 fosses localitzades fins al moment en sòl valencià. En aquest punt treballa la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica, impulsada per la Conselleria de Justícia i en la qual participen la Universitat de València, la Universitat d'Alacant i la Universitat Jaume I de Castelló. Aquest dijous presenta la seua primera memòria d'activitats, que permetrà conéixer els passos donats per a l'elaboració del cens de víctimes. 

A més, es treballa en la creació de l'Institut Valencià de la Memòria Democràtica, els Drets Humans i les Llibertats Públiques, que tindrà la seu a la ciutat d'Alacant. Aquest organisme autònom de la Generalitat serà l'encarregat de realitzar les labors d'estudi, recerca i impuls de les mesures establides en la llei una vegada les Corts hagen aprovat el pressupost de 2018. Mentrestant, els tècnics de la Direcció General de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia treballen en l'elaboració dels reglaments que regularan tant l'activitat de l'Institut com la mateixa execució de la llei que aquest dimecres ha entrat en vigor.

next