Diari La Veu del País Valencià
Teatre Micalet es retroba amb Filippo 22 anys després amb ‘Nadal en casa els Cupiello’

La companyia Teatre Micalet torna al repertori dels seus orígens amb una nova producció d’un text d’Eduardo de Filippo. Així, vint-i-dos anys després de debutar –ho va fer el 1995– amb Nàpols milionària, aquest dijous estrenen Nadal en casa els Cupiello, del dramaturg italià, una proposta de gran format i en valencià que es podrà veure a l’espai escènic del carrer de Guillem de Castro fins al 14 de gener amb sessions per al dia de Nadal i una altra d’especial per a la nit de Cap d’Any.

Després dels èxits anteriors de la companyia amb Hamlet canalla de Manolo Molins i El verí del teatre de Rodolf Cirera, “l’alternativa era fer un monòleg”, va afirmar el director de Teatre Micalet, Joan Peris, aquest dimarts, durant la presentació de Nadal en casa els Cupiello. Una opció que van descartar, encara que van veure interessant retrobar-se amb l’autor amb què van fer el salt professional en 1995. Això implica que Teatre Micalet assumeix “un risc” en la mesura que l’aposta representa conjuminar nou actors de diverses generacions més l’equip tècnic que hi ha al darrere de la producció.

Nadal en casa els Cupiello no és una adaptació de la comèdia original d’Eduardo de Filippo, va assegurar Peris, encara que s’han permés algunes llicències. Només s’ha traduït al valencià un altre clàssic universal amb el qual Teatre Micalet torna a fer una declaració d’intencions: “El Micalet pot fer projectes de gran format”, va indicar Joan Peris, i encara que els haja eixit “malament” perquè la companyia esperava recuperar amb el canvi polític el conveni amb la Generalitat Valenciana com a centre de producció teatral, corren el risc i es tornen a reivindicar més de dos dècades després. Ara bé, almenys ara “podem pagar els actors”, va apuntar l’actriu i fundadora de la companyia Pilar Almeria.

Part de l’elenc de Nadal en casa els Cupiello d’Eduardo de Filippo que Teatre Micalet estrena el proper dimecres. / DIARI LA VEU

Amb un escenari ubicat al bell mig del teatre –això suposa moure les butaques per a configurar un quadrilàter al centre– el públic se sentirà part de la família Cupiello, una nissaga napolitana que es reuneix per a celebrar el Nadal i que, com altres reunions familiars, viu situacions d’enfrontament dialèctiques. Tanmateix, Filippo posa l’accent en aspectes aparentment insignificants, com el tap d’una ampolla, per a generar una crisi majúscula, passant d’allò minúscul a allò superlatiu, o “fent universal allò localista”, va destacar Joan Peris. Al remat, el Nadal en casa els Cupiello reflexa eixe “moment en què poden eixir els conflictes”, va destacar Almeria, unes gresques que Filippo proposa aborda en clau d’humor, amb uns personatges ben definits que fan “pujar a l’elit el teatre popular”, va afegir Josep Manel Casany.

Veterans i novells

Nadal en casa els Cupiello reuneix en el seu repartiment actors i actrius de diverses generacions que formen part de la companyia Teatre Micalet. Així, la 31a producció de la companyia reuneix sota la direcció de Joan Peris a Pilar Almeria, Josep Manel Casany, Ximo Solano i Isabel Requena, així com a Paula Braguinsky, Héctor Fuster, Dani Machancoses, Ciro Maró i Bruno Tamarit.

Teatre Micalet comptarà amb veterans com Casany, qui va lamentar que després del “colp d’estat” que va suposar l’apagada de RTVV, “si no vas a Madrid, no treballes”. És per això, que per a Paula Braguinsky poder treballar amb la companyia “és una benedicció”, de la mateixa manera que, per a un altre novell que debuta amb la companyia, fer un paper amb aquest Filippo suposa una oportunitat de poder mostrar el seu treball, una tasca, la d’actor, que no havia pogut fer fins ara de manera professional, segons va afirmar Maró. Per la seua banda, Bruno Tamarit va manifestar que ara per ara no sap què és fer una gira d’un any amb una companyia.

Comparteix

Icona de pantalla completa