Diari La Veu del País Valencià
Alcoi homenatjarà demà als alcoians deportats als camps d’extermini nazis
RedactaVeu / Alcoi

Demà diumenge, dia 23, tindrà lloc l’acte en homenatge a Paco Aura i als alcoians republicans que van ser deportats als camps d’extermini nazis. L’acte se celebrarà a les 13 hores al pont Francisco Aura Boronat, en la confluència del Passeig Ovidi Montllor i l’accés al pont, front al recinte firal.

Segons el regidor de Cooperació, Solidaritat i Pau, Jordi Tormo, “amb aquest homenatge volem recordar a tots els alcoians republicans que van lluitar en contra del feixisme i que van ser castigats amb la pitjor de les penes possibles: estar reclosos a un camp d’extermini”.

Tormo ha explicat que l’objectiu de l’acte és “recuperar part de la nostra memòria històrica i oferir a les pròximes generacions un missatge de pau i no violència, per evitar que aquests fets tornen a repetir-se”.

L’homenatge comptarà amb les intervencions del Cor Sènior de la Universitat Politècnica de València-Campus d’Alcoi, que interpretaran El cant dels ocells de Pau Casals, sota la direcció d’Àngel Lluís Ferrando.

També, els joves Adrià García i Moisés Pulido, antics alumnes de l’IES Andreu Sempere que van visitar el camp de Mauthausen, intervindran recordant la seua experiència i llegint fragments de poemes i del Jurament dels Deportats.

A més, Àlex Agulló intervindrà en representació del Col·lectiu per la Cultura de Pau i la No violència (COCUPANCA) i també participaran els fills i néts d’alguns dels alcoians deportats als camps de Mauthausen (Àustria) i Dachau (Alemanya) i que seran homenatjats diumenge a Alcoi.

Segons les mateixes fonts municipals, “ben especialment, serà Paco Aura qui dirigirà unes paraules als assistents a l’acte en el seu homenatge” després de descobrir el cartell que dóna nom al pont, acompanyat de l’alcalde d’Alcoi, Antoni Francés. Cal recordar que Aura ja va ser homenatjat l’any 2005 i on se li va concedir la Medalla d’Honor de l’ajuntament d’Alcoi.

A continuació, Aura descobrirà també un panell informatiu sobre la seua figura per donar a conèixer a tots els alcoians la seua vida i tasca en defensa de la llibertat.

Per últim, els familiars d’alguns dels 22 alcoians republicans que van ser deportats als camps d’extermini de Mauthausen i Dachau descobriran un monòlit en el seu record.

Els alcoians republicans van estar deportats als camps d’extermini entre agost de 1940 i maig de 1945. Van ser capturats quan les tropes alemanyes van entrar a França, on treballaven per al Govern francès als camps de treball o al front de la contesa.

La majoria van ser deportats al camp de Mauthausen-Gusen (Àustria), on van conèixer la por, la tortura, la mort i el genocidi, i van sobreviure en les condicions més precàries a la barbàrie del nacionalsocialisme fins a l’alliberament del camp el 5 de maig de 1945 per part de l’XI Divisió Blindada de l’exèrcit nord-americà.

Els noms dels 22 alcoians que van ser capturats pels nazis, deportats i empresonats als camps de l’exèrcit alemany i que figuraran en la placa commemorativa són: Francisco Aura Boronat, José Bonet Domínguez, Emilio Catalá López, Enrique Cortés Cantó, Jorge Cortés Faus, Víctor Escrivá Chorro, Francisco García Esquitino, José Garrido Monllor, Francisco Grau Ibáñez, José Jordá Santamaría, Joaquín Linares Gisbert, Emilio Marqués Aracil, Rafael Monllor Berenguer, Vicente Montaud Ferrer, Joaquín Navarro Ferri, Emérito Payá Rombeu, Ernesto Pérez Alemany, Antonio Reig Llopis, Manuel Rosas Rodríguez, Pedro Ruiz Sánchez, Antonio Sirera Doménech i Juan Tur Coloma.

Comparteix

Icona de pantalla completa