Diari La Veu del País Valencià
El torró alacantí i de Xixona viatja a l’estranger en Nadal

El torró és un dels postres més típics i tradicionals del Nadal, i el País Valencià és un dels productors estrella. La joia de la corona són els torrons amb Denominació d’Origen Xixona i Alacant. Aquest dolç no agrada només al territori, sino que també es protagonista a les taules nadalenques dels països en els quals les tradicions en aquestes dates són semblants a les nostres.

És el cas per exemple d’Estats Units, Mèxic i Amèrica Llatina. El secretari general del Consell Regulador del Torró d’Alacant i Xixona, Federico Moncunill, assegura que el torró d’Alacant, més dur que el de Xixona i per tant més fàcil de transportar, és molt demandat en aquests països, i és dels que més s’exporta. Moncunill assegura que aquest dolç nadalenc encara podria exportar-se més, si països com Cuba o Veneçuela “amb situacions polítiques complicades i amb restriccions al comerç” tingueren més facilitat per adquirir-los “ja que són dos territoris amb molta demanda de torró”.

Un sector en recuperació

El torró amb Denominació d’Origen Xixona i Alacant es troba en un procés de recuperació. La crisi econòmica el va afectar especialment i segons Montcunill “molts consumidors van optar per comprar torró a Toledo”, perquè és més econòmic, “però amb la incipient recuperació econòmica, estem també recuperant mercat”.

Segons les dades amb les que treballa el Consell Regulador, a Alacant i Xixona la producció de torró, tant del protegit com del que no compta amb Denominació d’Origen ha crescut un 8% respecte a l’any passat. Pel que fa a les vendes, Moncunill estima que augmentaran entre un 3% i un 4% respecte a la campanya de 2016.

A Alacant i Xixona es produeixen aproximadament 20 milions de barres de torró amb Denominació d’Origen i 50 milions més de torró sense aquesta acreditació. Pel que fa a les preferències dels consumidors, Moncunill assegura que tant al País Valencià com dins de l’Estat “al consumidor li agrada per igual el torró d’Alacant i el de Xixona”, però pel que fa als dolços sense Denominació d’Origen, “el torró de xocolata és el preferit”.

D’altra banda, el president de Generalitat, Ximo Puig, va destacar la tradició de Xixona com a “punt neuràlgic del Nadal” i “pàtria del torró” durant la seua visita a la Fira de Nadal de la localitat, el dia 6 de desembre.

Boicot als productes catalans

Catalunya és també una important zona productora de torró, però des del Consell Regulador d’Alacant i Xixona, dubten que les campanyes “poc desitjades” de boicot als productes catalans els beneficie. “Són una arma de doble tall”, assenyala Moncunill. Segons explica, és cert que hi ha productors catalans que estaran patint un boicot “que no porta a cap lloc”, causat per la situació política, però considera que la situació es dona també a la inversa “perquè també hi ha catalans que davant el boicot i la situació actual només compren productes de la seua terra”.

El mercat català “és molt important per als productos alacantins” i segons estima el secretari general del Consell Regulador la baixada de vendes que puga haver allí a conseqüència de la inestabilitat, s’estima en un 3 o el 4% respecte a anys anteriors.

Comparteix

Icona de pantalla completa