Diari La Veu del País Valencià
La Banda Municipal d’Alacant acusa l’Ajuntament de mantindre-la en la precarietat

La Banda Municipal d’Alacant continua arrossegant amb l’actual equip de govern liderat pel socialista Gabriel Echávarri les “mancances” de plantilla que tenia des que governava el Partit Popular encapçalat per Sonia Castedo. Dos anys després de produir-se el canvi polític a la ciutat, la formació professional va denunciar aquest dimecres, aprofitant els actes al voltant de la Constitució espanyola, la situació de “precarietat” en què es troba pels “compromisos incomplits” respecte a la recuperació de la plantilla, que se situa actualment en 45 músics més el director.

A través d’un comunicat, la Banda Simfònica Municipal d’Alacant va informar que porten molt de temps movilitzant-se per a aconseguir recuperar els mitjans humans i econòmics que els han impedit donar el servei públic d’òptima qualitat que, com a formació depenent de l’administració local, haurien d’oferir a la ciutadania, expliquen. Cal recordar que l’agrupació que dirigeix José Vicente Díaz Alcaina va dur les accions de protesta fins a les portes del consistori el passat mes de maig del 2015 amb concerts davant de l’ajuntament per a reclamar que es recuperaren les places de la plantilla que s’havien perdut com a conseqüència de retallades i jubilacions i que van deixar la banda sota mínims per a poder abordar els programes i compromisos artístics que, com a única agrupació professional i depenent de l’administració, està obligada a realitzar.

Més de dos anys després del canvi polític a la ciutat, “les mancances de personal ” que es van començar a produir el 2011 “es mantenen”. La plantilla havia estat fins a l’arribada de la crisi econòmica en 55 músics més el director i, actualment, són deu membres menys, apunta a aquest diari Pedro Lara, subdirector i saxofonista de la Banda Municipal d’Alacant. “Estem en una situació precària”, adverteix.

Amb l’arribada de Daniel Simón com a regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant en maig del 2015 van hi haure accions que apuntaven a una millora de la situació. “Començaren bé, cobrint una plaça de percussió”, explica Lara, però, amb el pas dels mesos i amb la crisi política que afecta el govern d’Alacant –on els sis regidors del PSOE governen en minoria com a conseqüència de la imputació de Gabriel Echávarri que va provocar l’eixida de Compromís i Guanyem– “s’estan allargant les coses i s’escuden en la intervenció per a no solucionar els problemes”. En ultima instància, el regidor de Recursos Humans, Carlos Giménez, i l’alcalde “són els responsables” d’aquesta situació, assenyala el subdirector i saxofonista de la Banda Municipal.

Després de mantindre reunions amb l’exregidor de Guanyem Daniel Simon “es va arribar a un acord per a intentar recuperar les places eliminades (de les 55 a les 45 actuals) a un ritme raonable i recuperar aquelles produïdes per jubilació”, raona el subdirector, però, el passat juliol es va jubilar el subdirector i el 2 de desembre un fagot que no s’han cobert.

Des del 15 de novembre, amb l’eixida de Compromís i Guanyem del govern local, la regidoria de Cultura va recaure en la socialista Gloria Vara. Els sindicats van mantindre una reunió amb els responsables polítics, una sessió on “l’alcalde va estar 5 minuts i va marxar, en considerar que el problema era tècnic”, recorda Pedro Lara. D’ací sembla que va eixir un compromís d’arreglar-ho, però amb “paciència”, unes paraules de les quals els músics no acaben de refiar-se, ja que els altres compromisos anteriors, més de dos anys després de canviar el govern d’Alacant, no s’han materialitzat. En eixe sentit, Lara recorda que hi ha professors de la banda interins “que no costaria diners traure les seues places” i consolidar-les, “però tampoc no trauen l’oposició”, es lamenta. “Diuen que volen aglutinar l’oferta de places per al 2018, però la de clarinet està en oferta pública des del 2016”, afegeix. Les demandes dels músics d’aconseguir certa normalitat per a exercir la seua tasca queden en paper mullat en tant que “s’escuden en el fet que la intervenció ho paralitza per defectes de forma”.

“Falsos autònoms” i alumnes per a completar la banda

Amb una plantilla de 45 professors i un director, la Banda Municipal d’Alacant ha d’afrontar programes que inclouen obres de compositors actuals que requereixen una formació més gran, per això, per a cobrir els reforços –un recurs utilitzat per totes les formacions musicals tant bandístiques com orquestrals– l’ajuntament, a través de la regidoria de Recursos Humans que dirigeix Carlos Giménez, opta per contractar músics com a “falsos autònoms”, denuncien.

Aquest procediment, on el músics s’haurien de donar d’alta i pagar la quota d’autònom per a fer uns assajos i un concert ,”és impossible”, sosté Pedro Lara, ja que el preu que es paga per ‘bolo’ (al voltant dels 200 euros) no ix a compte i, per tant, cap músic segueix el procediment legal de contractació. “Saben que és il·legal, perquè en teoria el músic hauria de fer-los una factura”, un document, que mai no s’emet. Per això, els sindicats ja han avisat l’equip d’Echávarri que van a denunciar a la inspecció de treball.

Per altra part, arran del conveni entre la formació professional i el conservatori, diversos alumnes fan pràctiques amb la Banda Municipal. “Això fa que el públic veja 60 músics dalt de l’escenari, però és una situació fictícia”, explica. En realitat, els músics que paga la ciutadania a través dels impostos són 45, la resta o són reforços o alumnes del conservatori. Els músics de la banda volen que els alumnes continuen fent pràctiques amb la formació però demanen que eixa situació no oculte la realitat de la plantilla.

Convocar borses

Els professors de la Municipal d’Alacant han plantejat la possibilitat de convocar borses de treball perquè es configuren uns llistats clars de músics que permeten nodrir els reforços d’una manera més objectiva. Tanmateix, denuncien que també amb açò “hi ha un estancament”.

Malgrat que la regidora d’Hisenda és “fan” de la Banda Municipal d’Alacant, que acudeix als concerts, segons indica Lara, “no sabem per què es paralitza la situació”. De moment, el comunicat repartit aquest dimecres a Alacant per a advertir de la situació és el primer d’altres accions que els músics de la banda estan disposats a realitzar fins que l’Ajuntament tinga solucions per a traure-la de la precarietat en què continua, sostenen.

Comparteix

Icona de pantalla completa