Diari La Veu del País Valencià
El PP torna a donar l’esquena a les víctimes del metro i rebutja una nova investigació
Europa Press / València

El ple de les Corts ha rebutjat aquest dijous, amb els vots en contra del PP, les peticions realitzades pels tres grups de l’oposició per a crear una comissió de recerca sobre l’accident de Metrovalencia del 3 de juliol de 2006, en el qual van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides.

El PSPV, Compromís i EUPV han sol·licitat aquesta comissió després de la decisió de l’Audiència de València de reobrir la recerca. Per la seua banda, el diputat ‘popular’ David Serra ha destacat que la justícia ha dit “clarament” que el motiu de l’accident va ser “l’excés de velocitat” i ha assegurat que el PP està “al costat de les víctimes”. “Pregunte a les víctimes si se senten protegides”, li ha contestat la portaveu d’EUPV, Marga Sanz.

Alguns membres de l’associació de víctimes han seguit el debat d’aquest punt de l’ordre del dia des de la tribuna de convidats. Per la seua banda, el president de Les Corts, Juan Cotino, ha abandonat l’hemicicle quan començava el debat sobre aquest tema. L’oposició ha criticat la seua absència i, sobre aquest tema, Marga Sanz, ha destacat la “relació directa” de Cotino amb aquest tema.

Així mateix, el socialista Francesc Signes ha assenyalat que el president de Les Corts està “omnipresent en totes les presses del PP, i ja hauria d’haver presentat la seua dimissió”, mentre que el parlamentari de Compromís Juan Ponce ha indicat que “Cotino oferia llocs de treball -a familiars de les víctimes- perquè no denunciaren”.

Durant el debat s’han repetit les al·lusions entre els diputats d’ambdues parts de l’hemicicle, la qual cosa ha provocat que el vicepresident primer de Les Corts, Alejandro Font de Mora, -que ha assumit el lloc de president- haja cridat a l’ordre en una ocasió tant a Rafael Maluenda (PP), com a Esther López (*EUPV).

Els grups de l’oposició han demanat al Consell i al PP que assumisquen els seus “errors” i les seues “responsabilitats” i han titllat de “paperot” i “farsa” la comissió de recerca que es va celebrar en 2006 sobre l’accident del metro. També han denunciat “manipulació” de respostes i “ocultació” d’informes. Així, Signes ha acusat el diputat ‘popular’ Rafael Maluenda, que va ser el president d’eixa comissió, de “vetar la participació dels perits presentats per les víctimes”.

“Mentider compulsiu”

Maluenda, que ha demanat la paraula per al·lusions, ha acusat de “mentider compulsiu” Signes i ha assenyalat que “és el conjunt de la comissió qui decideix qui compareix”, no el president. El socialista li ha respost: “Ni vostè ni ningú d’eixa bancada té la dignitat ni l’honestedat per a poder acusar de mentider ni a mi, ni a ningú de l’oposició en aquest tema. L’única mentida sobre l’accident del metro va ser la que vostès van fer en eixa comissió de recerca”.

Signes, qui ha assegurat que l’accident “haguera pogut evitar-se amb una balisa de 3.500 euros”, ha demanat als membres del Consell i als diputats del PP que “per ètica, per salut informativa i per decència política, assumisquen els seus errors i diguen que en eixos moments la visita del Papa era el més important per al seu Govern i, per açò, van arraconar i van amagar l’accident”.

El diputat del PSPV ha assegurat que el primer que farà un “president socialista” serà “rebre l’associació de víctimes, que entrarà al Palau de la Generalitat per la porta principal”, i ha afegit que hi haurà “una televisió pública, plural i en valencià donant eixa informació”.

Així mateix, Juan Ponce ha demanat que no es ” ‘victimitzen’ novament les víctimes” i ha posat l’accent que una comissió de recerca sobre l’accident del metro “és imprescindible, obligatòria per a retornar la dignitat a aquesta cambra, està més que fonamentada i l’exigeix l’opinió pública des de fa molt temps”.

“Responsabilitats polítiques, tècniques i morals”

De la mateixa manera, Marga Sanz ha subratllat que el Consell i Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) “tenen responsabilitats directes, polítiques i tècniques, per no haver posat les mesures necessàries per a evitar l’accident”, així com també “una responsabilitat moral per no investigar-lo en profunditat”.

Per la seua banda, el ‘popular’ David Serra ha criticat que els grups de l’oposició hagen presentat fins a 15 propostes de creació de comissió de recerca sobre l’accident de Metrovalencia i ha manifestat que el “únic objectiu” que cerquen és “deteriorar el PP”.

“Vénen amb les cartes marcades i ja tenen les conclusions escrites”, ha dit Serra, qui ha incidit que la causa del sinistre va ser l’excés de velocitat i ha acusat l’oposició de “manipular”, per la qual cosa ha llegit la definició que fa d’aquest terme l’Acadèmia Valenciana de la *Llengua. El diputat del PP ha ressaltat que “la justícia ja ha parlat i, ara, tornarà a parlar i el que diga ho acceptarem i ho assumirem”.

“Si hi ha alguna cosa que aclarir, que s’aclarisca i que es depuren totes les responsabilitats”, ha manifestat David Serra. Els grups de l’oposició, en la segona intervenció, han subratllat que el que cerquen amb aquesta comissió de recerca és que es depuren responsabilitats polítiques, independentment de les penals.

Comparteix

Icona de pantalla completa