Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència d’Alacant readmet una denúncia per discriminació lingüística
ACN / Alacant

L’Audiència d’Alacant ha estimat el recurs presentat per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) contra l’arxivament de la denúncia penal presentada al jutjat número 5 d’Elx contra un metge que es va negar a atendre un pacient per parlar valencià. Segons que ha comunicat ACPV, representació processal del denunciant, el jutjat va entendre que els fets no tenien rellevància penal i que en cap cas podrien ser constitutius de delicte. Els serveis jurídics d’ACPV varen recórrer la decisió remarcant que la denúncia es pot encabir en l’article 511 del Codi Penal, amb pena de presó de 6 mesos a dos anys i multa de 12 a 24 mesos i inhabilitació d’un a tres anys.

Aquest article preveu aquesta condemna per al particular encarregat d’un servei públic que denegue a una persona una prestació per raó d’ideologia, religió o creences, ètnia o raça, origen nacional, sexe, orientació sexual, situació familiar, malaltia o minusvalidesa.

Els fets van ocórrer el 6 de gener de 2012 sobre les 15:45 hores, quan Jesús Alfonso i Prieto, un pacient que va acudir al servei d’urgències del Centre de Salut de Crevillent no va ser atès pel metge de guàrdia, per l’únic “motiu” de parlar en valencià, segons consta en la denúncia.

El pacient va acudir a les urgències del centre afectat per febre alta i malestar general, però el facultatiu, es va negar a atendre’l perquè deia que no l’entenia, informa ACPV. El denunciant va preguntar si hi havia algun altre facultatiu que el pogués atendre, però li van dir que en aquell centre només hi havia un metge.

Tot seguit, i segons la mateixa denúncia, va demanar el full de queixes per no poder expressar-se en la llengua oficial del País Valencià a l’administració pública i no haver estat atès en aquest centre de salut provocant que el personal de guàrdia que hi havia fes comentaris sarcàstics.

L’afectat va posar el cas en mans del servei jurídic d’ACPV, els quals varen presentar denúncia penal contra els implicats per denegació d’un servei bàsic per raons de discriminació lingüística.

El Jutjat d’Instrucció número cinc d’Elx, però, va dictar una interlocutòria mitjançant la qual no s’admetia la denúncia entenent que els fets no tenien rellevància penal i que en cap cas podrien ser constitutius de delicte.

La Sala comença recordant quin és l’estatut jurídic del valencià com a llengua pròpia i oficial, i el que això implica segons l’Estatut i la Llei d’Ús que tothom té dret a usar-lo i que cap persona pot ser discriminada per aquest motiu.

Discriminació lingüística

L’Audiència conclou que, d’acord amb aquesta consideració jurídica, estima errònia la interpretació de la jutgessa instructora ja que s’ha produït una discriminació lingüística.

La responsable del servei jurídic d’ACPV, Mercè Teodor, considera aquesta resolució un pas molt important en el reconeixement dels drets lingüístics dels ciutadans, i explica que a partir d’ara el Jutjat d’Elx haurà de dur a terme les actuacions d’instrucció necessàries per a la comprovació dels fets, començant per la declaració com a imputat del facultatiu denunciat, els testimonis i el denunciant.

La junta directiva d’ACPV es felicita a través d’un comunicat de la resolució i anima els ciutadans a continuar denunciant i exigint els seus drets, especialment quan la discriminació afecta serveis públics essencials com ara la salut o l’ensenyament.

Comparteix

Icona de pantalla completa