Diari La Veu del País Valencià
40 anys esperant el tren Gandia-Oliva-Dénia… i quants més?
Madrid / Dénia / RedactaVeu

Mentre a Madrid el diputat Joan Baldoví ha demanat saber els motius “reals” pels quals es retardarà l’estudi de construcció de la línia que unirà la Safor i la Marina Alta per a l’any 2016, a València, Enric Morera s’ha interessat per les gestions que ha fet la Generalitat fins el moment per reclamar al Govern de l’Estat la construcció d’aquesta infraestructura, inclosa dins del Pla de Rodalies del País Valencià de 2010.

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha recordat que en abril de 2010 es va proposar el primer Pla de Rodalies del País Valencià amb un compromís d’intervenció per als pròxims 10 anys. A més, el Ministeri de Foment i la Generalitat es van comprometre a unir Gandia-Oliva-Dénia “en resposta a dècades de reivindicacions, a construir 32 quilòmetres de via doble amb noves estacions (Oliva, Dénia), que pagaria el Ministeri de Foment” i per al qual s’estimava que serien necessaris 370 milions d’euros per tal d’executar-la.

Segons ha denunciat Joan Baldoví, des d’aleshores, “moltes paraules i cap fet” tan per part de l’Administració Autonòmica com del Govern de l’Estat espanyol.

El parlamentari de Compromís denuncia que “mai ha hagut durant els darrers tres anys un sol moment en què el Govern central o la Generalitat contemplaren la possibilitat real de col·locar una sola travessa”. És més, afegeix Baldoví, “a la gent se l’ha enganyada, s’han anunciat estudis, licitacions d’estudis i contractacions d’estudis que no han estat més que formes elegants i burocràtiques de no fer res i així continuem ara, amb la promesa d’un nou estudi per a l’any 2016”.

Amb aquests arguments, Baldoví ha preguntat pels motius reals pels quals es retardarà l’estudi de construcció de la línia Gandia-Oliva-Dénia per a l’any 2016.

Compromís també vol saber si per part del Govern s’ha previst prendre alguna iniciativa “per demostrar” als habitants de les comarques de la Safor i la Marina Alta “la voluntat d’executar la línia Gandia-Oliva-Dénia” i, en cas que Foment tinga la voluntat d’executar-la, vol saber “quina seria la data prevista per iniciar les obres de construcció”.

Paral·lelament, el síndic de Compromís a Les Corts, Enric Morera, també ha preguntat a la Consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient per les gestions que ha fet la Generalitat per reclamar al Govern de l’Estat la construcció de la línia ferroviària Gandia-Oliva-Dénia, inclosa dins del Pla de rodalies del País Valencià.

Campanya reivindicativa

Ambdues preguntes parlamentàries s’emmarquen dins la campanya “Volem el tren. 40 anys esperant el tren”, encetada recentment pels col·lectius de les comarques de la Marina i de la Safor-Valldigna per reclamar el tren aprofitant que el passat 10 de febrer s’acomplien 40 anys que va desaparèixer la línia que unia els dos territoris.

Per a Compromís els responsables d’aquesta situació continuen sent el Partit Popular i el Partit Socialista,”que han impedit amb les seues decisions que la connexió Gandia-Dénia siga una realitat”.

El grup Compromís ha mostrat el seu escepticisme sobre les notícies d’un nou estudi que tardarà dos anys en concloure, i assegura que la ciutadania “no pot permetre més receptes que ajornen la construcció d’aquesta infraestructura”.

La formació valencianista també reclama als Governs locals que actuen de manera “conseqüent” i que tornen a considerar aquest tema com a prioritari dins de l’agenda política. “Mirar cap a un altre costat ens converteix en còmplices del retard d’aquesta connexió ferroviària”, conclouen.

Comparteix

Icona de pantalla completa