Rajoy demana que es convoquen eleccions a Catalunya "amb la màxima celeritat possible"

El president espanyol "coincideix substancialment" amb Ciutadans sobre la necessitat que les eleccions catalanes s'organitzen sota el paraigües del 155
25 octubre 2017 01:00h
El president espanyol, Mariano Rajoy, arribant a la sessió de control del Congrés el 25 d\'octubre del 2017.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres que "coincideix substancialment" amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, qui li ha demanat que les eleccions catalanes se celebren sota el paraigües de la intervenció de l'Estat i que no deixe l'organització d'aquestes en mans de les institucions catalanes. Durant la sessió de control al Congrés, Rajoy ha apuntat que l'objectiu del seu executiu respecte a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya és convocar eleccions "amb la màxima celeritat possible", tot i que primer cal "recuperar la legalitat". El líder de Cs ha afirmat que caldria garantir la "seguretat" d'aquests comicis i ha preguntat si "el comité de sedició serà l'encarregat d'organitzar les eleccions". "Vull que Espanya com a Estat garantisca el resultat d'aquestes eleccions", ha dit Rivera.

El president espanyol ha respost tres preguntes sobre Catalunya en aquesta sessió de control, on ha justificat de nou la intervenció pel 155 com a única via per a "restablir la legalitat" a Catalunya. En canvi, ha evitat respondre el plantejament de la portaveu del PSOE, Margarita Robles, qui li ha recordat que la seua formació entén que si Puigdemont convoca eleccions autonòmiques "no té cabuda política ni jurídica" l'aplicació del 155 de la Constitució.

El president espanyol ha insistit que les prioritats del seu executiu són la creació d'ocupació i "restablir la legalitat i la convivència a Catalunya", alhora que garantir el "respecte als drets" dels ciutadans.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, li ha recordat que "molts catalans" tenen "por davant les amenaces que pateixen", i l'ha instat a dir què farà perquè les pròximes eleccions siguen "lliures" a Catalunya. Segons Rivera, els ciutadans catalans volen "votar en llibertat" i, per tant, cal que el govern de l'Estat organitze les eleccions per a "garantir el resultat", perquè siga "vàlid i homologable a qualsevol democràcia".

En la seua resposta, Rajoy ha afirmat que la situació a Catalunya "és molt greu" perquè el govern i el Parlament "s'han situat fora de la legalitat" i hi impera "la llei del més fort", sense respecte "als drets de les minories". Per aquest motiu ha afirmat que el seu govern ha de "restablir la legalitat" mitjançant el 155, on "està prevista la convocatòria de les eleccions en un termini de 6 mesos, que li agradaria que se celebraren en el termini més breu possible" i d'acord "amb el que diu la legalitat vigent".

També ha "coincidit substancialment" amb Rivera en la qüestió de l'organització dels comicis sota el paraigües de l'Estat, així com en la necessitat de "celebrar eleccions urgents", però ha apuntat que primer cal "recuperar la legalitat" perquè "s'ha liquidat la llei, s'ha trencat la cohesió social i la convivència".

Per últim, Rajoy ha respost també una pregunta del portaveu d'ERC, Joan Tardà, qui li ha retret que haja respost al diàleg amb un 155, mitjançant el qual s'autonomena president de la Generalitat i castra el Parlament. "No es la primera vegada", ha dit Tardà, qui li ha recordat que això "ja ho van fer Felip V i Franco".

Per això, li ha demanat que "retire la repressió" i "frene" el 155. "Catalunya és un poble pacífic, una nació sense estat, però no un poble indefens", ha dit Tardà, qui ha advertit que si Rajoy manté la repressió, la gent "sortirà al carrer a defensar cívicament i pacíficament l'autogovern de Catalunya". "Mai hi ha presons per a tants demòcrates; retire el 155: negociació, diàleg i mediació", ha afirmat Tardà.

En la seua resposta, Rajoy ha assegurat que el 155 és "l'únic camí possible" davant el "menyspreu a les lleis, a la Constitució i a l'Estatut, així com a milions de ciutadans de Catalunya", perquè "on no hi ha llei no hi ha democràcia ni diàleg". "L'objectiu de plantejar el 155 és restaurar la legalitat, apostar per la convivència", ha dit Rajoy, qui ha insistit que el 155 és "una situació excepcional que volem que dure poc i, per això, unes eleccions en poc temps". El president espanyol també ha negat que el seu executiu es tanque al diàleg. "A Espanya fa 40 anys que dialoguem, però on no es pot dialogar és al Parlament de Catalunya, que s'ha tancat i on l'oposició no pot exercir la seua funció”.

next