Diari La Veu del País Valencià
Els ultres rebenten la manifestació del 9 d’Octubre davant la passivitat de la policia espanyola

Un grup d’ultres ha tractat d’impedir l’eixida de la manifestació convocada per la Comissió 9 d’Octubre i que enguany reivindica la llengua “com a espai de trobada”, allunyada del “conflicte artificial”. La marxa que havia d’eixir a les 18 hores des de la plaça de Sant Agustí de València i concloure al Parterre, al lloc on es troba l’estàtua de Jaume I, s’ha retardat perquè aquest grup, format per centenars de persones, amb banderes espanyoles, senyeres i amb nombrosos càntics i insults, havia ocupat l’indret i impedia que els manifestants pogueren caminar amb normalitat; tot sense que la policia haguera fet acte de presència encara. Durant més de mitja hora, els ultres i un grup de manifestants antifeixistes i independentistes han estat separats pel dispositiu policial fins que la capçalera de la manifestació ha pogut eixir.

La policia espanyola ha creat un cordó de seguretat per a impedir que els ultres, que s’han manifestat sense prèvia comunicació ni autorització per part de la Delegació del govern espanyol, atacaren la gent que volia participar en la manifestació. Això no obstant, els seguidors de l’ultra dreta han format un seguici paral·lel als manifestants que cridaven “Els carrers sempre seran nostres” i “Guillem Agulló, ni oblit ni perdó”. Els radicals han llançat crits de “Yo soy español, español, español”, “Som valencians, mai catalans” i “Fuera, fuera”. Així mateix, han començat a cantar “Que viva España” quan ha sonat La Muixeranga.

Els nombrosos incidents i agressions (Fotogaleria) han obligat a canviar el final de la manifestació a la plaça d’Amèrica, atés que al Parterre s’hi havien concentrat nombrosos ultres. El text que posava fi a la marxa ha hagut de ser llegit amb un altaveu de la policia, ja que tot el dispositiu audiovisual estava preparat en el punt on havia d’acabar la manifestació.

Mentre la manifestació del 9 d’Octubre ha hagut de concloure a la plaça d’Amèrica, sense que aquesta vegada el PPCV haja protestat pel lloc, just al costat de la seua seu, alguns ultres han ocupat el Parterre, amb l’estàtua de Jaume I al mig, i d’altres s’han aturat a la porta de la Mar, des d’on veien com la manifestació s’allunyava per Navarro Reverter.

Quan la policia ha considerat que la situació estava controlada ha procedit a la retirada entre aplaudiments dels mateixos individus que minuts abans estaven intentant, i en part aconseguint, agredir els participants en una manifestació comunicada i pacífica.

A les xarxes són nombroses les denúncies dels manifestants que asseguren haver sigut agredits pels ultres i aporten vídeos o documentació gràfica. És el cas de l’usuari @Miquel_R, qui explica com li han llançat una beguda calenta a la cara.

Així mateix, els responsables del Diari Jornada també han exhibit un vídeo on pot veure’s com un grup destrossa la paradeta que havien instal·lat en l’inici de la manifestació.

Un altre vídeo, en aquest cas de La Sexta, recull com són agredits un grup de persones que caminen per l’avinguda de l’Oest. Segons alguns testimonis, diverses persones han patit agressions en carrers pròxims a la plaça de Sant Agustí, entre elles un fotògraf d’un mitjà de comunicació.

Tot i els aldarulls a València i les agressions, Delegació del govern considera que hi ha hagut una actuació exemplar de la policia, gràcies a la qual s’han evitat més incidents.

Comparteix

Icona de pantalla completa