Diari La Veu del País Valencià
La llengua i la història omplin de vida els carrers de Manises pel 9 d’Octubre

L’Ajuntament de Manises ha organitzat, mitjançant l’Oficina de Promoció del Valencià, el Mes del Valencià per a l’octubre. Així, al llarg del present mes es duran a terme una sèrie d’activitats culturals amb motiu de la festivitat del 9 d’Octubre.

A més de promoure l’ús del valencià en els àmbits socials i de la vida quotidiana, el Mes del Valencià pretén afavorir el coneixement de la història del municipi, així com contribuir a mantindre les tradicions maniseres i donar suport a les expressions culturals en la nostra llengua.

La programació per aquesta primera quinzena d’octubre, àmplia i variada, s’adreça a tots els públics i tindrà lloc en diversos espais de Manises. Diumenge 8 d’octubre, a les 18 h, a la plaça del Cor de Jesús, tindrà lloc el teatre Sentits a les butxaques. Dimarts 10, se celebrarà un taller de doblatge. Serà a les 17.30 h al Departament de Joventut. Per a dimecres 11, s’ha programat un taller de rap al Departament de Joventut. Dijous 12 serà el torn d’una recreació medieval amb un recorregut teatralitzat des de la Casa de la Cultura a l’Ajuntament. Divendres 13, a la Casa de la Cultura, se celebrarà el Sopar Estellés. Aquest tindrà lloc a les 21 h i comptarà amb l’actuació de l’Ateneu Cultural Ciutat de Manises.

Dissabte 15 d’octubre, a les 11.30 h, al claustre de la Casa de la Cultura, s’oferirà un contacontes a càrrec d’Eva Andújar i s’obrirà al públic l’exposició “la paraula més bonica del valencià”. A més, durant aquestes dues primeres setmanes d’octubre, els xiquets i les xiquetes podran escriure i decorar la seua paraula preferida del valencià en les targetes que estaran a la seua disposició en totes les biblioteques municipals de Manises.

El regidor d’Ús i Promoció del Valencià, Xavier Morant, ha reivindicat la importància d’aquestes iniciatives “per la urgència que el valencià reba el suport institucional que mereix i necessita per tindre una presència habitual i natural al nostre poble”.

A més a més, durant la segona quinzena d’octubre, la regidoria de Turisme de l’Ajuntament organitzarà la XX edició del Mercat Medieval, amb la qual la ciutat farà un viatge enrere per diversos segles fins a l’edat mitjana durant el cap de setmana del 20 al 22 d’octubre. Aquesta celebració comptarà amb música de l’època per amenitzar la festa, a més de les activitats i desfilades a càrrec de les Capitanies Mora i Cristiana de Manises. Com que en l’edició de l’any passat van tindre molt d’èxit els tallers i atraccions destinades als més menuts, en aquesta edició es potenciarà l’àrea infantil que comptarà, entre altres activitats, amb tallers, una ludoteca, jocs de taula de l’edat mitjana, carrusel de cadires i la sénia medieval. A més, als espais de restauració i a la teteria es podrà menjar i beure amb la gastronomia més autèntica i enguany comptarem amb l’actuació de Dani Miquel i d’El Ball de Sant Vito.

Per últim, cal apuntar que aprofitant aquesta celebració, l’Ajuntament de Manises va decidit reconéixer el director i compositor Joan Cerveró amb el Premi 9 d’Octubre 2017 per la seua dilatada trajectòria d’interpretació de música contemporània i la seua tasca en l’ampliació les fronteres de la música clàssica mitjançant noves idees, així com per la seua sòlida destresa tècnica i musical. L’alcalde de Manises, Jesús Borràs, va ser l’encarregat d’entregar el reconeixement més importat que dóna el consistori local. Durant l’acte celebrat el passsat dia 5, l’alcalde es va mostrar “orgullós” d’adjudicar aquest premi, aprofitant la festivitat del 9 d’octubre, “a un maniser amb tant de prestigi internacional dins del món de la música com Joan Cerveró”.

Comparteix

Icona de pantalla completa