Diari La Veu del País Valencià
Canals organitza nombroses activitats per a commemorar el 9 d’octubre

Amb motiu del 9 d’Octubre, l’Ajuntament de Canals, junt amb els diversos col·legis i associacions del poble, organitza activitats de tot tipus per a celebrar el dia dels valencians i valencianes. Aquesta és la programació que s’ha preparat a Canals des del dijous 5 d’octubre fins al dia 9.

L’Ajuntament de Canals organitza, a través del departament de Normalització Lingüística, un taller per als més menuts sobre la història de la ‘mocadorà’, el dia dels enamorats per als valencians. L’activitat ha tingut lloc al parc de Jaume I, concretament el dia 5 d’octubre a les 17:30, i durant el desenvolupament d’aquesta, la il·lustradora Lirios Bou va guiar als xiquets en la creació d’una auca on es conta l’origen d’aquest costum tan valencià.

Per al dia 6 d’octubre els col·legis de Canals preparen el tradicional Correllengua, que ha viscut el seu punt àlgid a les 11 del matí en la Lloca. Aquesta activitat multidisciplinària celebra la música, l’art i la lingüística valenciana i aglutina totes les escoles del poble, de manera que cada any més de 1.000 xiquets acudeixen a l’encontre. La jornada s’ha amenitzat amb dolçaines i tabalets i s’han llegit poemes en valencià.

El mateix dia 9, l’Emissora Municipal Canals Ràdio té programada una emissió especial commemorant aquesta festivitat. A partir de les 10 hores els oients podran escoltar, com cada any, el manifest del 9 d’Octubre per part dels portaveus polítics del poble. En acabar, La Pebrella i el Club de Lectura de Canals llegiran fragments literaris en valencià amb l’objectiu de celebrar la nostra llengua. Per últim s’emetrà el programa “La nostra música”, centrat a la música en valencià d’ara i de sempre.

En el vessant esportiu l’Escola de Pilota a Mà ha preparat, per al dia 9, una partida de raspall, que es durà a terme en el carrer de l’Harmonia de 10 a 13 hores. Així mateix, la Unió Ciclista El Piñón organitza un any més la cursa del Dia de la Bicicleta. Les inscripcions obriran a les 10 i aquesta s’iniciarà a les 11 des de la plaça del Pont del Riu. A més, es rifaran més de 100 regals, entre ells bicicletes i cascs. La recaptació del sorteig es destinarà a la lluita contra el càncer.

A la pèrgola de la plaça del Pont del Riu també es trobarà, a partir de les 10 hores, l’associació El Brot, que commemorant la festa valenciana i aprofitant el Dia de la Bicicleta oferirà informació sobre els beneficis de fer ús de la mobilitat sostenible. A més s’obsequiarà els xiquets amb globus d’heli amb els colors de la bandera valenciana.

L’alcalde de Canals, Ricardo Requena, aprofita la commemoració de la Festa dels Valencians per a dirigir-se als ciutadans i desitjar-los que participen de les activitats proposades i isquen al carrer per a disfrutar de la bici, dels tallers infantils i de la resta d’accions culturals exposades.

Comparteix

Icona de pantalla completa