Diari La Veu del País Valencià
Les tradicions valencianes protagonitzaran la festivitat del 9 d’Octubre a Riba-Roja

Com cada 9 d’Octubre, dia de la Comunitat Valenciana, Riba-roja de Túria es bolca amb la celebració d’una sèrie d’actes per a commemorar el dia que el rei Jaume I va entrar en la ciutat de València i va reconquistar definitivament el territori valencià, en 1238.

Amb motiu de la festa gran dels valencians i valencianes, l’Ajuntament de Riba-roja ha preparat un complet programa que començarà el diumenge 8 d’octubre. Aquest mateix dia, a les 17 hores, en el carrer de les Bodeguetes es disputarà una partida de Raspall a càrrec dels xiquets i xiquetes de l’Escola de Pilota de Riba-roja. A continuació, els jugadors del club realitzaran una partida de galotxa per a tots els afeccionats que desitgen gaudir d’aquest tradicional esport valencià.

Durant tota la vesprada, l’Associació de Bunyoleres de Riba-roja oferirà una degustació de bunyols i xocolata per als assistents

El programa festiu continuarà a les 22.15 hores amb el tradicional cant d’albaes per les falles del municipi, organitzat per la Junta Local Fallera. L’eixida serà des del casal de l’Harmonia i recorrerà les falles Amistat, Plaça de la Constitució, La Pau, El Túria i la Unió, per a finalitzar en la seu de la Junta Local Fallera.

Paral·lelament, a les 22 hores, en el parc Maldonado, els amants del blues gaudiran d’una magnífica actuació a càrrec de Buddy Whittington, Santiago Campillo i la Stevie Zee Band. L’entrada serà gratuïta.

El 9 d’octubre, festivitat de la Comunitat Valenciana, els actes començaran a les 10.30 hores amb la signatura en el llibre d’honor per part de les Falleres Majors de Riba-roja de Túria, Mª Pilar Tortajada Raga i Ariadna Godoy López, com un dels seus últims actes oficials.

Després de la baixada de la Real Senyera al ritme del Tabal i la Dolçaina Tio Baina, la muixeranga Els Negrets de l’Àlcúdia realitzaran la dansa acrobàtica o torre humana, una de les tradicions més antigues conservades en la Ribera del Xúquer i Els Pastoretes de Sant Vicent Ferrer delectaran als assistents amb el seu ball en la Plaça.

A continuació partirà la processó cívica des de la plaça de l’Ajuntament i recorrerà els carrers Major, de Sant Antoni, del 9 d’Octubre, la plaça de l’Estació, el carrer del Moll, de Santa Ana, de Joan Martorell, la plaça de la Constitució, el carrer del Rei En Jaume i el carrer Major fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament.

Completaran la comitiva els tradicionals gegants i cabuts, el Cant d’estil i el Tabal i la Dolçaina Tio Baina, Junta Local Fallera i les sis comissions falleres del municipi que al costat de la Banda Unió Musical de Riba-roja amenitzaran el recorregut. El discurs institucional i l’himne regional després de la pujada de la Senyera tancaran l’acte festiu.

La pilota valenciana tornarà al Trinquet Municipal a partir de les 17 hores amb una partida d’escala i corda a càrrec dels juvenils del club i a les 18 es disputarà el III Trofeu 9 d’octubre, amb una partida d’escala i corda en la qual jugaran Pablo i Álvaro contra Cervera i Rafa.

Comparteix

Icona de pantalla completa