Diari La Veu del País Valencià
Benicarló commemora el 9 d’Octubre amb actes culturals i festius

Actes culturals i festius per a commemorar el 9 d’Octubre a Benicarló. L’Ajuntament que presideix Xaro Miralles, qui ha afirmat que Miralles ha afirmat que el 9 d’Octubre és “una festa carregada de simbolisme i molt especial per a tots el valencians”, ha programat xarrades, una exposició, un concert d’Smoking Souls, a més dels actes institucionals que tindran lloc el proper dilluns, coincidint amb la celebració de la diada del País Valencià. A més, el tradicional Correllengua compta enguany amb una actuació teatral.

Els actes commemoratius començaren ahir, dijous 5 d’octubre, amb l’arribada de la flama del Correllengua, que va sortir des del Mucbe per a tot seguit passar per la plaça de la Constitució i arribar a la plaça de Sant Bartomeu. Allí es va llegir el manifest en defensa de la llengua i es va oferir una actuació teatral per a xiquets a càrrec de Món d’Animació, que va comptar amb la participació de totes les escoles de Benicarló i dels usuaris del Centre Ocupacional Maestrat IVAS (Institut Valencià d’Acció Social).

Pel que fa a la jornada de divendres 6, a les 20 hores s’inaugurarà l’exposició ‘Il·lustres valencians il·lustrats’, basada en el llibre homònim de Migue Martí i Judith Coronado. La mostra es pot visitar a l’Edifici Gòtic fins al dia 22 i consisteix en una sèrie d’il·lustracions modernes i trencadores de personatges valencians nascuts en el segle XIX i el XX que han destacat en l’art o la cultura. Relacionat amb aquesta activitat, els dos autors oferiran una xarrada sobre l’exposició en el moment de la inauguració. A més, l’autora i historiadora Judith Coronado oferirà una xarrada al Mucbe divendres 20 a les 20.00 hores, amb el títol ‘Els rostres femenins a la nostra història’. Entre els assistents a les dues xarrades se sortejaran cinc exemplars del llibre «Il·lustres valencians il·lustrats».

Com a novetat, enguany s’ha programat la visita a la Fundació Carles Salvador de Benassal, dins del marc de l’exposició ‘Viatja llibre/Viatja lliure’, on es podrà veure l’última casa on va residir el mestre, escriptor i gramàtic. L’excursió és dissabte 7 a les 9 hores i les inscripcions són gratuïtes i s’han de reservar fins al 5 d’octubre al Mucbe, ja siga per correu electrònic ([email protected]) o bé per telèfon (964 46 04 48).

Per tal de calfar motors de cara al dia gran, diumenge 8 a les 22.30 hores tindrà lloc, a la plaça de Sant Bartomeu, el concert gratuït del grup de rock valencià Smoking Souls, un conjunt musical amb un directe molt contundent i amb unes lletres molt combatives i compromeses.

Els actes més institucionals tindran lloc dilluns dia 9. A les 11.30 hores s’ha programat la cercavila festiva, amb sortida des de l’Ajuntament i amb l’acompanyament de la Colla de Gegants i Cabuts, la Colla de Dolçainers i Tabaleters i el Grup de Danses la Sotà. El final de la cercavila serà la plaça de Sant Bartomeu, on tindrà lloc l’acte institucional a les 12.00 hores. Com ja és tradicional, a les 10 hores s’ha programat la marxa popular ciclista pels carrers de la ciutat, amb sortida des de la plaça de la Comunitat Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa