Diari La Veu del País Valencià
Setembre tanca amb un 80% d’ocupació hotelera al litoral

Setembre ha sigut un mes “dinàmic i positiu” per al turisme amb una ocupació superior al 80% en els allotjaments del litoral, amb una major “internacionalització” de la destinació i una millora en les xifres de despesa per turista, factors amb els quals se sosté una “remuntada gradual de la rendibilitat”.

Així ho ha afirmat el secretari autonòmic de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT), Francesc Colomer, en una roda de premsa convocada per a presentar les Jornades de Cuina d’Autor que se celebraran en la Xarxa de CdT (Xarxa de Centres de Turisme) i també els resultats de balanç d’ocupació del mes de setembre i de la temporada turística estival al País Valencià.

Colomer ha evitat pronunciar la paraula “rècord”, ja que les xifres no permeten ajustar-se al termini, però ha definit el mes de setembre, pel que fa al balanç turístic, com a “dinàmic i positiu”, amb una ocupació per sobre del 80%. A més, l’ocupació relacionada amb el turisme s’ha incrementat un 6,7% respecte a l’estiu del passat any.

Els mesos de juliol i agost, ha sostingut el secretari autonòmic, “no ens poden enlluernar” perquè la voluntat dels responsables de l’àrea de Turisme és estendre l’arribada de turistes al conjunt de l’any. “La Comunitat Valenciana ha mantingut un ritme dinàmic”, ha valorat. En aquest sentit, ha apuntat que la conjuntura internacional ha influït i ha defensat el paper de la xicoteta i mitja empresa turística, que “arrisca, innova i dóna exemple al conjunt de l’economia valenciana”.

Preguntat per si la despesa dels turistes creix a un ritme més lent que la quantitat de visitants que arriben a la Comunitat, Colomer ha mantingut que la despesa ha crescut i que els hotelers “han incrementat preus”, per la qual cosa ha considerat que “hi ha una remuntada gradual de la rendibilitat”. El responsable de l’AVT ha explicat que la rendibilitat “té diferents angles” en funció de les zones o de la temporada, per la qual cosa ha apuntat que “no hi ha una foto fixa de la rendibilitat”, encara que ha valorat que “experimenta un desenvolupament sostingut que hem de mantindre”.

Inviable, sense reputació

Així mateix, ha afirmat que “una regió no és res sense reputació” i que el turisme “aporta a la remuntada reputacional” del País Valencià. Igualment, ha expressat el seu desig perquè el sector del turisme “deixe de ser sector i siga el centre de l’economia real”. “Sense turisme seríem una comunitat inviable”, ha argumentat.

A més, ha destacat la “internacionalització” de la destinació valenciana, ja que el turisme procedent de la Gran Bretanya ha tingut un comportament “positiu” malgrat el Brèxit i els “mercats clàssics” emissors segueixen creixent, com és el cas de França (increment especialment destacable amb destinació Castelló), Itàlia (major creixement en la ciutat de València), Alemanya i els països escandinaus.

Colomer ha comentat també que el mercat xinés “interessa en gran manera”, ja que serà el principal emissor de turistes en els pròxims anys i ha ressaltat que ha experimentat un creixement a l’estat espanyol i el País Valencià. El secretari autonòmic ha apostat per “explorar oportunitats” i ha explicat que sota el “pretext” de la ruta de la seda situen “cultura i identitat”. “Ens interessa aquest turista, que no sols busca sol i platja. El sol i platja ens interessa, però hem de reflexionar”, ha manifestat.

Un “art de pau”

Sobre la possibilitat que la situació a Catalunya desvie l’arribada de turistes al País Valencià, Colomer ha explicat que no disposa de dades sobre aquest tema, però ha assegurat que “ha arribat l’hora” del territori valencià: “Catalunya i Madrid funcionen molt bé, però des de fa un temps detectem un interés per València ciutat i la Comunitat”, ha posat en relleu.

Així mateix, ha afirmat que “el turisme és un art de pau” i ha sostingut que el full de ruta de l’administració valenciana és “augmentar la qualificació, abstraient-nos del que succeeix en aquest món global, amb situacions com la del Brèxit o la del Mediterrani oriental”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa