Oliva festejarà el 9 d'Octubre amb música, literatura i tradicions

/ Oliva
4 octubre 2017 01:00h
Una de les activitats programades és la celebració de la festivitat Sant Dionís amb els típics dolços de massapà

Entre els dies 6 i 9 d'octubre, Oliva celebra el Dia dels Valencians amb una programació centrada en la cultura popular i tradicional: danses, cercaviles, concerts i lectures poètiques ompliran de vida diferents espais de la ciutat. El regidor de Cultura, Música i Biblioteques, Enric Escrivà, explica que "sobretot és una festa del poble feta per al poble, amb activitats gratuïtes entre les quals destaquen principalment les tradicions, la música i la literatura. Està tot pensat per a fer participar tota la família en un ambient festiu". Assenyala també que "enguany hem decidit canviar el concepte. Encara que mantenim l'acte institucional i l'acte dedicat a Estellés, les activitats complementàries són de nova creació amb el desig que la festa vaja arrelant-se i consolidant-se a poc a poc, perquè fa escassament tres anys que se celebra alguna cosa, abans no hi havia pràcticament res”.

Una d'aquestes propostes de nova incorporació és la celebració de Sant Dionís, Dia dels Enamorats valencians i patró del Gremi dels Mestres Confiters. Amb aquest motiu, l'Associació de Comerciants d'Oliva ha organitzat el sorteig de 15 mocadoraes commemoratives del 9 d'Octubre en col·laboració amb les regidories de Comerç i de Cultura. La mocadorà és un present que consisteix a oferir a la parella un mocador ple de dolços de massapà, imitant així el que feren els habitants de València a l'entrada del rei Jaume I i la seua esposa, el 1238. La tradició es remunta al segle XVIII. El sorteig se celebrarà el divendres dia 6 al Mercat Municipal entre tots aquells que realitzen compres en els comerços associats del 2 al 6 d'octubre.

Una altra iniciativa que donarà inici al 9 d'Octubre és el Mercat de la Terra que se situarà al passeig de Gregori Maians, entre la Biblioteca de l'Envic i l'Escola Municipal La Taronja. Està concebut com una mostra popular d'alimentació i artesania on es trobaran productes naturals, artesans i ecològics, com ara mel i melmelades, xocalata, cerveses, embotits i formatges, coques i pastissos dolços i salats, conserves naturals, cerveses, licors d'herbes o fruita seca, entre d'altres, però també artesania ceràmica i tèxtil, llibres sobre salut i alimentació o productes gurmet i d'herboristeria. Tot açò acompanyat d'actuacions musicals i de danses populars. Enric Escrivà assegura que "aquesta és una de les activitats que causa més curiositat en la gent, ja que a Oliva no s'ha dut a terme mai una proposta així. Volem que açò siga un punt de partida per a consolidar-ho i que se celebre amb certa periodicitat prenent com a exemple com funcionen aquests mercats a la Marina Baixa".

També continuarà celebrant-se la tradició encetada fa cinc anys de retre homenatge al poeta valencià Vicent Andrés Estellés. La plaça del Riuet dels Frares es convertirà enguany en escenari de la cinquena Festa Estellés, organitzada pel Servei de Biblioteques i l'Agència AVIVA de promoció del valencià, amb el suport de Saforíssims Societat Literària. L'esdeveniment serà de micròfon obert per tal que tothom qui vulga s'anime a recordar el poeta del poble de la millor manera que es pot fer: recitant els seus versos. Es comptarà, a més, amb l'actuació d'Arrop i Tallaetes, grup valencià de tarannà festiu que posarà punt final a la vetllada.

I, per últim, a mitjan matí del dia 9 d'Octubre hi haurà l'acte institucional que pretén atorgar el protagonisme a la ciutadania. Amb concentració prèvia a les 11.00 hores, la processó cívica començarà des del passeig de Gregori Maians i arribarà fins a la plaça de Jaume I. Allà hi haurà una lectura compartida de la Crònica de Jaume I, amb caràcter didàctic, i es farà l'ofrena d'una corona de llorer. L'itinerari estarà acompanyat pels balls del Grup de Danses Raval i Vila, que interpretarà la Dansà d'Oliva, i la música de la Colla Sarabanda. Escrivà ha volgut destacar ací que "aquest acte institucional està totalment consensuat, per nosaltres i pels diferents grups municipals. Volem que tota la ciutadania, independentment de la seua ideologia, puga sentir-se identificada i còmoda amb la festa. Fugim de qualsevol simbologia".

next