Diari La Veu del País Valencià
La crisi catalana enrareix la trobada empresarial pel Corredor Mediterrani

La crisi política pel referèndum català no va alterar el guió de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE). El lobby capitanejat pel navilier Vicente Boluda i pel president de Mercadona, Juan Roig, va celebrar la trobada pel Corredor Mediterrani, llargament anunciada des de maig. Al pavelló del recinte firal Ifema llogat per AVE es van reunir 1.500 empresaris, mig centenar menys dels que havien confirmat assistència, i als discursos va planar inevitablement l’onada expansiva de l’1-O, el mateix dia en què a Catalunya se celebraven aturades en protesta per les càrregues policials del passat diumenge.

El ministre de Foment, Iñigo de la Serna, va lligar el conflicte català amb la reivindicació d’una infraestructura ferroviària que enllace Algesires amb Almeria per la costa. “Alguns estan disposats a acabar amb la sobirania nacional i amb el marc de convivència que ens ha dut a les millors cotes d’autogovern; el Corredor Mediterrani representa tot el contrari, el que ens uneix”, va assegurar. El representant del govern espanyol, que va admetre que el Corredor no era “el més important” en la jornada d’ahir, es va felicitar perquè l’acte s’haguera celebrat la setmana després de la consulta convocada per Carles Puigdemont. “Ens pot servir per a demostrar la unitat”, va justificar.

L’acte també va ser el fòrum on escoltar la visió de Juan Roig, president de Mercadona, sobre la situació política. L’empresari es va mostrar “molt preocupat i espantat” i va apel·lar els polítics a “solucionar” el problema català “amb el diàleg, l’entesa i el reconeixement d’en quines coses s’equivoca cadascú”, si bé es va excusar per a no concretar possibles mesures per a apagar l’incendi. “Sé més o menys d’empresa i normalment quan parle de política solc clavar moltes vegades la pota”, va argumentar.

Per la seua banda, José Luis Bonet, president de la Cambra d’Espanya i de Freixenet, va reivindicar la finalització del Corredor per a augmentar la “cohesió social” que, al seu parer, manca a Espanya. “Que no es demoren els plans d’inversió perquè els necessitem. Hem de treballar pel projecte Espanya, en els últims 40 anys ha fet un salt gegantesc, no el malbaratem”, va reclamar.

Boluda: “Els trams del Corredor que passen per Catalunya ja estan acabats”

El president d’AVE, Vicente Boluda, va negar que la situació a Catalunya poguera afectar l’execució del Corredor Mediterrani perquè “no és una infraestructura sols espanyola, sinó europea”. A més, a parer seu, les inversions no es resentiran en cap cas perquè els trams que passen per la comunitat veïna “ja estan acabats”. “El problema el tenim nosaltres. De Tarragona cap amunt està estupend i funcionant. El problema està de Tarragona cap a avall”, va destacar. En referència al tema català, el navilier va remarcar que “connectar territoris és una forma de vertebrar” Espanya.

Comparteix

Icona de pantalla completa