Diari La Veu del País Valencià
39 interns del CIE de València denuncien agressions policials i vexacions

39 internats al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors de València han interposat una denúncia al Jutjat Número 3 de València i davant el Defensor del Poble per violacions dels drets humans a causa d’actuacions agressives i violentes de la policia i diverses vexacions. Segons ha informat la plataforma ‘Cies No’ de València, la denúncia, presentada el passat dijous, arriba després que diverses queixes al director del centre hagen quedat sense resposta. A més, detalla com “la policia respon de manera agressiva i violenta en una cel·la petita sense càmeres que fan servir per a colpejar als interns per fer-los callar, provocant d’aquesta manera el pànic general”.

Els denunciants fan referència a condicions “insostenibles”, com l’aigua freda de les dutxes, el fet que hagen d’orinar en ampolles durant la nit, ja que les cel·les no tenen bany i la policia no els permet anar-hi, o entrades nocturnes de la policia espanyola fent impossible el descans. “Es viu amb por nit i dia sense saber qui serà el següent en rebre un colp”, asseguren tot al·legant que reben empentes sense cap motiu. L’agost passat es van presentar dues denúncies davant el jutge per intents de suïcidi i autolesions per part de persones que no poden “suportar el tracte rebut”, informa la plataforma.

“Ens tractem com a animals”

Els interns del CIE al·leguen que “ens tracten com a animals”, referint-se a la policia espanyola, i que hi ha un tracte discriminatori. I també que es produeix “la prohibició ocasional de practicar la religió lliurement o bé instar-los a fer-ho en situacions degradants o irrespectuoses”, rebent “cops amb la porra durant el rés”. Així mateix. queda reflectit al CIE el retorn de les xinxes que, els interns, “veuen córrer per les seues cel·les”.

La plataforma recorda que aquests insectes van provocar el tancament d’aquest espai durant diversos mesos a l’octubre del 2016 per a la seua “desinfecció” i que, des de l’any 2014, hi ha constància de l’existència de xinxes. “En aquests tres anys no s’ha fet res per a solucionar aquesta situació, i totes les iniciatives que s’han presentat no han tingut cap efecte. És inacceptable”, ha manifestat la portaveu de la campanya.

La queixa arriba dies després que als Centres d’Internament d’Estrangers de Barcelona i Madrid se succeïren casos molt similars de trencament dels drets humans, a més de maltractaments i humiliacions per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat que custodien aquests centres.

Tancament de Sapadors

La plataforma denuncia que els CIE “són part de l’entramat de racisme institucional d’Espanya i de la Unió Europea que es basa en la violència i en l’exclusió” i exigeix que el jutjat pose en pràctica mesures correctores dels fets que s’exposen en la denúncia i que garantisquen els drets de les persones privades de llibertat, el tancament del CIE de Sapadors, “davant la impossibilitat de l’administració de facilitar unes condicions d’habitabilitat dignes, salubres, i higièniques per a les persones privades de llibertat que es troben sota la seua autoritat”, així com el tancament definitiu del centre per vulneració de drets humans, amb una trentena de denúncies per pallisses, maltractament i humiliacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa