Diari La Veu del País Valencià
Els premis literaris de Benicarló clamen per una cultura que ajude al renaixement del país

L’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló, en la seua segona edició, va congregar ahir a la nit, al Parador de Benicarló, autoritats i representants del món de la cultura i de les lletres valencianes i catalanes. Tota una mostra d’enteniment i suport a uns premis literaris que naixen en un territori perifèric i amb la pretensió de referent cultural no només per a tota la comarca, sinó també per a tot el país.

Amb una obertura de luxe, de la mà de Borja Penalba i Francesc Anyó, va ser aquest últim l’encarregat de dirigir l’acte, ben mesurat en temps i format. L’alcaldessa, Xaro Miralles, i el regidor de Cultura, Josep Barberà, van iniciar l’acte al qual van assistir el president de la Generalitat i el president de les Corts Valencianes.

Xaro Miralles va apel·lar al poder creatiu com a motor del territori i de futur, així com a la necessitat de promocionar el talent, destacant la qualitat literària dels premiats, que assegura la continuïtat i el prestigi d’uns premis literaris recents però ja consolidats. Va lloar la creativitat culinària de Juanjo Roda, amb el qual comparteix la passió per la cuina, l’interés paisatgístic de Josep Santesmases, la subtil emoció de les il·lustracions de Juan Hernanz i Fátima Fernández i l’aportació científica de Martí Domínguez. Miralles va assumir l’honor que suposava comptar amb la presència de Ximo Puig i Enric Morera entre altres autoritats.

Els II Premis Literaris de Benicarló es van celebrar anit al Parador de Benicarló. / MARIOLA NOS

El regidor Barberà va destacar el paper prioritari de la cultura per a la societat i la necessitat del seu suport del govern. També l’aposta feta per la cultura a Benicarló i la capacitat d’implicar molts estaments, tant públics com privats, tant valencians com catalans, en un exercici de normalitat. Un treball de base per a aconseguir situar, no solament la ciutat, sinó la comarca en general en l’epicentre de la cultura. Una gran aposta de la qual se sent satisfet. Recuperar la cultura és recuperar un país i aquest és un primer pas.

Conduïts per Francesc Anyó, els premiats van aportar unes paraules sobre la seua obra. Juanjo Roda, premi de literatura gastronòmica, va apel·lar a la memòria de la cuina diària i a l’homenatge fet als pescadors en el seu llibre La cuina de la gent de la mar. Josep Santesmases, premi literatura memorialística, va parlar de la necessitat de mirar, del paisatge del seu entorn com a perspectiva en la seua vida quotidiana, que és el que ha plasmat en Els paisatges oposats.

Fátima i Juan, premi àlbum il·lustrat, van manifestar la necessitat d’emocionar els seus lectors i de la reflexió com a procés per ajudar-nos a comprendre’ns i comunicar-nos. Un premi molt reconfortant per a ells, ja que Per petit que semble el van preparar exclusivament per al premi literari Ciutat de Benicarló.

I Martí Domínguez, premi de divulgació científica per la seua obra Veus de ciència, va reivindicar les bones lectures d’obres literàries per adquirir coneixement i la necessitat de la cultura com a far de la nostra societat. Cultura en la qual inclou, per descomptat, també la ciència. La ciència com a racionalitat, empirisme, comunicació i diàleg.

Tot seguit, tots els premiats van ser obsequiats, per part de les autoritats, amb una escultura realitzada per l’escultor basc Iñaki Ruiz de Egino, una de les principals figures del panorama artístic internacional.

Borja Penalba i Francesc Anyò van ser els encarregats de la part musical i poètica de l’acte. / MARIOLA NOS

Enric Morera, president de les Corts, es va dirigir a l’auditori sentint-se honrat, va dir, per poder associar les institucions a la cultura. Va lloar la cultura com a eina per a superar la mediocritat de les nostres vides a més de per a representar un importantíssim motor econòmic de la nostra terra i a Benicarló, que s’ha convertit ja en un referent cultural per gestionar els premis amb la unió de l’empresa privada i la pública. El seu compromís: fer que València estiga present en tots els llocs amb la nova televisió valenciana en cooperació amb la resta de televisions.

Ximo Puig, president de la Generalitat, va clausurar l’acte citant Fuster com a gran font d’inspiració perquè significa el compendi de la literatura: la racionalitat i la il·lustració a la qual, va dir, hem de tornar. I per a això, hem de tornar a la lectura. Sense llibres, tal com comentaven els escriptors, la vida no s’entén. Els llibres són llengua, són espai de trobada i són llibertat. Per això, va donar les gràcies a Onada Edicions per la seua participació i implicació en els premis. “Estem construint, entre tots, el renaixement del país. I és un honor poder estar hui ací. Construïm un nou renàixer a colp de cultura. Sense llibres, no hi ha llibertat”

Amb aquestes paraules del president va concloure un acte de prestació que va comptar també amb la presencia de la directora general de Cultura de la Generalitat, Carmen Amoraga; el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer; el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Domènec Ros; el director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano; i l’escriptora Anna Moner, nomenada recentment ambaixadora de la Lectura. Donant suport als Premis: Ashland Chemical, IFF, Fundació Caixa Benicarló o Universitat Jaume I, entre d’altres. La vetlada va culminar amb un sopar literari als jardins del Parador de Benicarló.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa