Diari La Veu del País Valencià
Els Mossos tenen l’ordre d’impedir l’obertura dels col·legis electorals diumenge

El Comandament Unipolicial per a l’1-O ha traslladat als Mossos l’ordre que abans de les 6 hores d’aquest diumenge una dotació uniformada s’ha de personar a tots centres de votació i, si s’hi està fent alguna activitat relacionada amb la preparació del referèndum, que s’identifiquen els responsables i intervinguen el material electoral.

El mateix diumenge, els Mossos hauran de posicionar-se a l’accés del local per a impedir que s’obri, identificar les persones que hi haja a dins, requisar el material electoral i comunicar que l’han de desallotjar. La instrucció precisa que en l’actuació ha d’imperar-hi la “contenció” i “mediació” i insisteixen que l’ús de la força “no anirà més enllà” de l’acompanyament de les persones fins a l’exterior del centre o de permetre obrir un passadís per a deixar que hi entre la policia. La força només s’utilitzarà en casos d’agressions a tercers o a agents del cos.

Aquest mateix divendres s’ha celebrat al Complex Central dels Mossos d’Esquadra a Sabadell una reunió dels comandaments per a parlar del dispositiu previst per aquest cap de setmana. Segons fonts coneixedores del contingut de la trobada, s’ha posat de relleu que es donarà compliment a les ordres judicials, tot i que tenint en compte els criteris de congruència, oportunitat i proporcionalitat en l’actuació policial.

En aquest sentit, les mateixes fonts remarquen que els Mossos són un cos que està “al costat de la societat” i que, de fet, aquesta situació en què es troben arriba en un moment en què la policia catalana és “molt respectada i apreciada” per la societat. També, afegeixen, en un moment en què hi ha “molta unió” entre els comandaments.

L’objectiu dels Mossos és aconseguir que aquests dies l’actuació dels agents siga propera als ciutadans, que hi parlen i que escolten, que interpreten sobre el terreny amb l’objectiu de “protegir i acompanyar la societat”. Per això, una de les instruccions que s’han donat és tenir molta cura en l’ús de la força i només utilitzar-la en aquells casos d’agressions a tercers o a agents policials. A més, en cas que siga necessari, fer ús de la força quirúrgicament, és a dir, actuar sobre un eventual agressor, no sobre tot un col·lectiu.

En la reunió ha pres la paraula el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que ha estat aplaudit per tota la sala una vegada ha acabat. Les instruccions s’han difós a tots els comandaments perquè aquests les posen en coneixement de tots els agents.

Comparteix

Icona de pantalla completa