Diari La Veu del País Valencià
L’escriptora Anna Moner, ambaixadora de la Lectura

L’escriptora i artista plàstica Anna Moner s’ha convertit en la primera ambaixadora de la Lectura, una figura creada per la Direcció General de Cultura i Patrimoni i la Fundació per al Foment i la Lectura amb l’objectiu d’acostar la literatura a la societat, fomentar els hàbits lectors i augmentar el nombre de lectors. El projecte s’emmarca dins del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 de la Generalitat, l’objectiu del qual és augmentar els índexs de lectura. Moner recorrerà les comarques amb l’encàrrec d’impulsar la lectura com a via fonamental d’accés al coneixement, transmetre la naturalesa transformadora de la literatura i millorar els índexs en la competència lectora.

Segons expliquen des de la Direcció General, l’Ambaixada de la Lectura naix per a millorar la visibilitat i el prestigi de la figura de l’autor, “apostant pel contacte directe entre autors i lectors, fomentant la presència dels escriptors en l’espai públic i donant als autors el màxim protagonisme en les fires del llibre i premis literaris que tenen lloc al nostre territori”. A més, un altre dels objectius és incrementar el nombre de lectors de llibres portant la lectura a entorns no habituals i a no lectors. “Es tracta d’implicar personalitats de diferents àmbits socials i aprofitar el seu ressò mediàtic i la seua capacitat de convocatòria”, indiquen.

Com a ambaixadora de la lectura 2017, Moner –columnista habitual del Diari La Veu– reconeixerà i prestigiarà els mediadors de la lectura, és a dir, llibrers, bibliotecaris, coordinadors de clubs de lectura, els mestres i altres professionals de la lectura. Al mateix temps, implicarà altres actors culturals (teatre, música, arts visuals, dansa), empreses afins a la cultura i el conjunt de la societat amb la lectura. La directora general de Cultura, Carmen Amoraga, ha mantingut una trobada amb el president de FULL (Fundació pel Llibre i la Lectura), Jesús Figuerola, i amb Moner, qui ha acceptat “amb entusiasme” el repte que la portarà a visitar els municipis i a participar en tots els esdeveniments que facen visible la lectura.

Projecte amb arrels angleses i implantat en huit països

L’Ambaixada de la Lectura és un projecte que va nàixer a Anglaterra l’any 1998 per a dotar de prestigi i reconeixement públic a aquelles persones que treballen al voltant de l’escriptura i la il·lustració. La figura de l’Ambaixador de la Lectura està implantada i en funcionament en huit països: Austràlia, Finlàndia, Holanda, Irlanda, Mèxic, Suècia, Anglaterra i Gal·les, on l’ambaixador o l’ambaixadora es dirigeix a un públic infantil o juvenil. En el cas valencià, l’Ambaixada de la Lectura es dirigeix a tot tipus de públic, independentment de la literatura que faça el nostre ambaixador o ambaixadora.

Anna Moner (Vila-real), llicenciada en Història de l’Art, és artista i escriptora. Va obtindre el seu primer premi literari en 2006 amb La Venus i el lliri’ que va guanyar el premi de Relats de Dones de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, certamen que va tornar a guanyar en 2010 amb Les finestres de l’ànima. És coautora de l’obra teatral La morta enamorada, estrenada en 2010 al Gran Teatre d’Alzira per la companyia del mag Yunke. Amb la seua primera novel·la, Les mans de la deixebla, va guanyar el premi Enric Valor de la Diputació d’Alacant l’any 2010. Amb la novel·la El retorn de l’Hongarés va guanyar el Premi Alfons el Magnànim de Narrativa 2014.

Comparteix

Icona de pantalla completa