Diari La Veu del País Valencià
Aldaia edita la guia RUA d’itineraris artístics urbans

Art i bellesa a peu de carrer. Aquesta és la proposta de la nova guia Ruta Urbana Artística d’Aldaia (RUA) que ha editat l’Ajuntament i en la qual es dóna una visió de conjunt a 23 escultures i intervencions artístiques en espais públics municipals. La RUA ofereix un recorregut per un conjunt d’obres artístiques planejades i executades amb la intenció específica de la localització.

Entre les obres trobem 14 escultures singulars realitzades en els darrers anys per un conjunt heterogeni d’artistes, com ara l’espectacular Homenatge al Protocol de Kioto i Escultura d’Aigua (coneguda popularment com ‘la Pipa’ o ‘la Carxofa’), de Joan Llaveria i Joan Peiró. També figuren evocacions a Aldaia com ara Palmito: el llenguatge de la mirada, de Teresa Cháfer; Penell, de Pepe Murcia, i Ventall, de Pepa Fos, José M. Alonso i J.M. Ramos; així com escultures que rememoren fites històriques, com Homenatge a la Constitució de 1978, d’Andreu Alfaro, i sentiments com L’abraç, de María José Zanón, entre d’altres.

La sendera de la RUA inclou també quatre escultures realitzades en la Trobada Internacional d’Escultura Pública, celebrada a Aldaia l’any 2001. Concretament són les obres Ugarit Gate, de Mustafá Alí (Síria); Quetzacóatl, de Carlos Monje (Mèxic); Maimara, estel de terra enllà, de Sebastià Miralles, i Mare, terra, dents, de Kioto Ota (Japó). De la mateixa manera mostra “tots els colors possibles” en l’antic Pou de l’Aigua construït en temps de la Segona República, que ha sigut restaurat .

Per últim, a la RUA trobem obres que evoquen el poble i les tradicions valencianes com ara Homenatge a l’horta i L’aigua, la tranquilitat i la calma xixa, ambdues d’Andrea Navarro; Pilotari, d’Olga Esteban, i Evocació a Carlos Haro, de José Manuel Cervera ‘Plati’. També intervencions que motiven a la conscienciació social com ara Natura i La dona a l’espai públic, d’Andrea Navarro, juntament amb obres que fan més alegre el fet de caminar per túnels o ponts. En suma, un itinerari d’art públic que es pot conèixer passejant còmodament pels carrers, parcs i places de municipi de l’Horta.

Comparteix

Icona de pantalla completa