Diari La Veu del País Valencià
La Conselleria planteja mesures alternatives per a reduir la crema de la palla de l’arròs en un 60%

La Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha llançat, aquest dijous, a les associacions agràries i municipis interessats una proposta que suposa la reducció de la crema generalitzada de la palla de l’arròs en un 60%, aproximadament, respecte a l’any passat. A falta de delimitar en el mapa les zones concretes en les quals es permetrà la crema –hi ha 15.000 hectàrees d’arrossars al país–, la idea és limitar aquesta pràctica “excepcional” als llocs en els quals és “absolutament imprescindible per a garantir la salut dels cultius” enfront de problemes fitosanitaris i que, en la seua majoria, se situen en les zones més baixes, zones inundables de l’entorn de l’Albufera, on, a més, l’accés per a retirar la palla és més complicat.

No obstant això, per als cultius que es troben fora d’aquesta zona però que siguen susceptibles de certes fisiopaties, s’estudiaran les situacions concretes i, si compleixen les condicions que marca la normativa i expliquen un informe de sanitat vegetal i mediambiental positiu, podran cremar la palla de l’arròs sense perdre les ajudes que concedeix Conselleria als productors i que sumen un màxim de 440 euros per hectàrea.

Així ho han anunciat els secretaris autonòmics d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, i de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, després de reunir-se amb els representants de les organitzacions agràries i 15 alcaldes de la zona.

Després de la trobada, Julià Álvaro ha agraït “la responsabilitat dels agricultors” en “l’acord general” que no hi haurà cremes generalitzades. “Queda per tancar exactament on s’estableixen els límits de les zones altes i les zones baixes” i “tancar aquestes parcel·les i polígons” en els quals es permetrà cremar la palla de l’arròs sense perdre les ajudes, ha puntualitzat.

Punts de recollida per a la palla

En aquest sentit, ha ressaltat que la Conselleria vol fer una “aposta decidida per a engegar altres maneres de gestionar la palla que no siguen solament la crema”, una mesura que, ha insistit, “és absolutament excepcional”.

Així, ha avançat que la seua intenció és engegar, en paral·lel, mesures per a afavorir la retirada de la palla de l’arròs. Per a açò, Conselleria preveu “facilitar punts d’apilament” en els quals es puguen fer “bancs de palla que després puguen servir per a la seua comercialització”. D’aquesta manera, es busca “que no es donen els becs de contaminació que es van donar l’any passat en determinats punts de l’entorn de l’Albufera i que les fisiopaties que pateix el cultiu en alguns casos es puguen resoldre”.

Segons Julià Álvaro, en “la filosofia general estem d’acord tots”, açò és, d'”anar reduint la crema, garantir la salut del parc i anar investigant en el tema de l’ús de mesures alternatives, començant per garantir una retirada que assegure apilaments adequats i, després, la reutilització de palla”. En aquesta línia, Francisco Rodríguez Mulero ha apuntat que l’objectiu és “buscar l’equilibri entre la sanitat vegetal del cultiu i la qualitat de l’aire”.

La Secretaria Autonòmica abordarà les despeses de l’apilament “però la retirada serà una qüestió que hauran de fer els productors si és que decideixen fer aquesta pràctica”, ja que, segons ha puntualitzat Rodríguez Mulero, “hi ha un catàleg de pràctiques alternatives” i cultius on no hi ha problema de dispersió de llavors de males herbes i tampoc problema de matèria orgànica, ha comentat.

Calendari de cremes

A més, Rodríguez Mulero ha assegurat que s’ha acordat amb els agricultors la “seqüència de l’actuació en la zones on l’autoritat mediambiental considere que és possible la crema amb informe positiu per a fer-ho de manera que afecte el mínim possible la qualitat de l’aire”, ha assegurat el secretari autonòmic.

Així, encara que ha reconegut que van “molt mal de temps” per a resoldre el problema de la palla de l’arròs, s’ha acordat que l’any pròxim la Generalitat i les associacions agràries es reuniran en el mes de març “per a anar amb més temps i poder abordar la problemàtica amb més tranquil·litat”. “Enguany és una mica tard i açò tindrà conseqüències en el desenvolupament d’aquesta part de l’arrossar on és imprescindible utilitzar la crema i que haurem d’anar reduint gradualment”, ha admès.

Comparteix

Icona de pantalla completa