Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol vol negociar el plurilingüisme abans de recórrer contra el decret llei

El ministeri d’Educació, Cultura i Esport ha sol·licitat al ministeri de Presidència i Administracions Públiques que convoque la comissió bilateral de cooperació entre l’Estat i la Generalitat per les “discrepàncies” sobre el decret llei de pluliringüisme, aprovat el passat 1 de setembre. El govern espanyol vol negociar amb la Generalitat abans de presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional.

Segons ha informat el departament de Méndez de Vigo en un comunicat, aquesta comissió “hauria d’adoptar l’acord sobre iniciació de negociacions per a resoldre les discrepàncies en relació amb el decret llei 3/2017 d’1 de setembre, del Consell, pel qual es van adoptar mesures urgents per a l’aplicació, durant el curs 2017-2018 dels projectes lingüístics de centre”.

Així mateix, assenyala que el secretari d’estat d’Educació, Formació Professional i Universitats, Marcial Marín, ha informat prèviament al conseller d’Educació de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, en conversa telefònica.

Les comissions bilaterals es convoquen per a tractar de solucionar una discrepància entre el Govern estatal i una comunitat autònoma abans de portar l’assumpte al Tribunal Constitucional. Segons les dades del govern espanyol, en la desena Legislatura (la completa de Rajoy 2011-2015), a aquesta comissió bilateral es van portar onze procediments; en nou va haver-hi acord i altres dos van acabar en recurs.

Tot el diàleg que calga

La Generalitat “dialogarà tot el que calga” amb el govern espanyol sobre el decret llei de plurilingüisme, segons han assenyalat fonts de l’administració autonòmica.

La Diputació d’Alacant s’avança al ministeri

Mentre que el govern espanyol vol negociar abans de prendre mesures contundents, el president de la Diputació d’Alacant, César Sánchez, vol que la norma educativa siga sotmesa a la jurisdicció del Tribunal Constitucional.

Així ho va sol·licitar ahir al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) mitjançant un incident d’execució per tal que plantege una qüestió d’inconstitucionalitat contra el decret llei de plurilingüisme educatiu.

Segons el parer de la corporació provincial, aquesta norma suposa “eludir” la suspensió del Decret de Plurilingüisme –suspés cautelarment pel TSJ– i evitar tornar al model del PP del 2012, com havia acordat el tribunal.

Comparteix

Icona de pantalla completa