Diari La Veu del País Valencià
Rocafort continua amb la defensa de l’horta i d’alternatives a l’assarb

El passat dijous 21 de setembre, tècnics municipals de Rocafort (Horta Nord) juntament amb el regidor d’Urbanisme i Medi ambient, Eduard Comeig, i la regidora de Serveis Socials, Sonsoles Giner, es van reunir a la Conselleria de Medi Ambient amb el secretari autonòmic, Julià Álvaro, i el director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, i també amb tècnics municipals de Godella i Burjassot. La trobada era la continuació de la del mes passat per arribar a un acord de consens que solucione el problema de les inundacions d’aquesta zona de l’Horta.

La delegació de Rocafort va mostrar de nou la seua oposició, ratificada en la moció del ple del passat mes de juliol, a l’actual pla que preveu construir un canal de més d’un quilòmetre de llarg i de fins a 30 metres d’ample per meitat de l’horta de la localitat. Des del límit entre el municipi i Godella fins a Massarrojos, en paral·lel a la plataforma del ferrocarril. L’ajuntament rebutja aquesta intervenció, ja que considera que és massa agressiva amb el medi ambient i defensa una solució de consens entre els municipis afectats i Conselleria.

Els tècnics municipals de Rocafort van traslladar, entre d’altres, les seues propostes alternatives per a crear dues basses d’amortiment que reduïsquen el cabal que arribaria a l’assarb, una al Bovalar i una altra en la unió del barranc del Carraixet amb el dels Frares. Segons els experts, l’actual projecte està dissenyat per a un cabal d’aigua molt major del que podria haver-hi amb intervencions alternatives més sostenibles.

Comeig va explicar després de la reunió que totes les parts saben que “el poble està totalment en contra” de l’actual pla i que la solució ha de ser per consens. Julià Álvaro comenta que “aquest model d’intervenció i destrucció de l’horta és molt difícil de defensar i encara més complicat de fer amb la potent oposició que té”. Álvaro apunta que és moment de “posar ja sobre la taula les primeres alternatives a revisar”. “Es tracta de fer intervencions de drenatge sostenible, en forma de basses de laminació o tancs de tempesta integrats en espais verds urbans que puguen servir a l’hora de crear nous parcs i, en moments puntuals, puguen retenir grans quantitats d’aigua”, explica.

Pròximament, tornaran a celebrar-se trobades tècniques per a avançar en les solucions. El govern municipal de Rocafort vol continuar defensant el seu patrimoni natural i cultural i les alternatives menys agressives amb el medi ambient, amb l’objectiu de solucionar el greu problema de les inundacions que pateix aquesta zona de la comarca.

A més, aquest mateix dia també va tenir lloc, en l’Associació de Veïns i Veïnes Antonio Machado de Rocafort, una xarrada-col·loqui entorn del projecte d’assarb amb la projecció del documental L’Horta al costat de casa de Vicent Tamarit, produït per la Universitat de València. La trobada va comptar amb la participació de Josep Gavaldà, de Per l’Horta, i de Lucía Moreno, d’Acció Ecologista-Agró, així com d’Eduard Comeig en representació municipal.

Comparteix

Icona de pantalla completa