Diari La Veu del País Valencià
Montón desafia l’IVO a triar entre mantindre l’ànima de servici públic o renunciar al concert amb la Generalitat

La consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha traslladat aquest dilluns al patronat de l’Instituto Valenciano de Oncología (IVO) que desitja que continue prestant l’assistència integral oncològica, però li ha advertit que, si “es despenja i decideix eixir de la col·laboració històrica amb la Generalitat”, la xarxa pública està “perfectament preparada” per a assumir tots els pacients.

En aquest sentit, ha explicat que Sanitat estudia si aprova la pròrroga que ha sol·licitat el president de la Fundación IVO, Antonio Llombart, anunciada aquest divendres, el dia que acabava el termini perquè el centre sanitari presentara la documentació i es materialitzara l’adjudicació a l’IVO de l’assistència oncològica.

Montón ha destacat que la petició de pròrroga ha de ser per a “substanciar” la documentació que falta i “tancar una licitació que ja ha eixit amb una assignació provisional”, però que no està subjecta a “cap mena de negociació”. La titular de Sanitat s’ha reunit amb els gerents i els caps de servici d’oncologia dels departaments de salut per a analitzar la situació si l’IVO finalment “pren una decisió legítima de tindre una vessant més empresarial” i renuncia al contracte amb la Generalitat.

Crítiques a Ribera Salud

“El patronat de l’IVO està en una cruïlla i ha de prendre una decisió: o bé seguir mantenint aquesta ànima assistencial, històrica i social de servici públic social als valencians com a entitat sense ànim de lucre o optar per una vessant més empresarial”, ha constatat. D’altra banda, ha recordat que va optar per la modalitat legal de l’acció concertada per a adjudicar l’atenció oncològica per a “poder atendre millor” la realitat assistencial i ha confiat que l’IVO no es base en les “salvedats” de l’informe de l’Advocacia de la Generalitat per a “deixar de col·laborar amb l’Administració”.

Montón s’ha referit al possible recurs de Ribera Salud contra el concert amb l’IVO i ha assegurat que “no té cap raó de ser”. La consellera ha apuntat que “de sobra és coneguda la bel·ligerància d’aquesta empresa amb l’Administració” i que “sistemàticament judicialitza tot” tant si és del seu procés per la no renovació de la concessió de l’Hospital de la Ribera com si és d’un altre procediment.

La cap d’Hematologia i Oncologia de l’Hospital Clínic, Ana Lluch, ha coincidit amb Montón que li agradaria que l’IVO continuara treballant amb la xarxa pública però que, si se n’ix, els servicis públics estan “preparats per a atendre els pacients”. Per la seua banda, el cap del servici d’Oncologia de l’Hospital General de València, Carlos Camps, ha afirmat que l’eixida de l’IVO obligaria els hospitals públics a “reorganitzar-se” i “optimitzar” els fluxos de pacients “amb molta serenor”.

Comparteix

Icona de pantalla completa