Diari La Veu del País Valencià
Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana reparteixen un milió de paperetes oficials de l’1-O

L’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han repartit, aquest diumenge, un milió de paperetes oficials de votació del referèndum de l’1 d’octubre a Barcelona.

Amb l’ajuda dels estudiants que es manifestaven a l’Universitat de Barcelona (UB), les entitats han començat a repartir més de 100.000 butlletes a la plaça de la Universitat, on celebraven la ‘Marató per la Democràcia’. Simultàniament, activistes i estudiants han distribuït la resta a diferents places dels districtes de la ciutat per a fer, així, que més d’un milió de ciutadans puguen portar la papereta de casa l’1-O quan vagen a votar. I és que les butlletes, que han aparegut al paranimf de la UB mentre les entitats parlaven, estan impreses amb el disseny oficial del Govern i, per tant, són vàlides per a votar.

Els presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, han cridat a la participació massiva i han aprofitat per a demanar que es mantinguen les mobilitzacions sense incidents i que “no es caiga en les provocacions” encara que detinguen el Govern o els líders de les entitats.

“És la nostra llibertat. No podran contra la nostra democràcia!”. Amb aquest crit, Jordi Cuixart ha animat els centenars de persones que s’aplegaven a la plaça Universitat a recollir els milers de paperetes que, juntament amb els estudiants que s’han manifestat aquests dies, han començat a repartir i que serveixen per a poder portar el vot de casa l’1-O.

Amb aquest repartiment massiu i les encartellades que s’han estat fent aquest diumenge arreu de Catalunya, les entitats han volgut demostrar que les accions impulsades per l’Estat per a intentar aturar el referèndum “no podran frenar” la votació. L’ANC i Òmnium mantenen així el pols amb les institucions espanyoles, després que s’hagen iniciat accions per a intentar acusar de sedició aquells que criden a les mobilitzacions pel referèndum.

Abans de repartir les butlletes oficials, però, els responsables de les entitats han volgut adreçar-se als assistents des d’un escenari enmig de la plaça de la Universitat. Jordi Sánchez ha acusat l’Estat d’estar “pressionant l’accelerador per a intentar que no es puga votar”. “Han fet i han desfet com han volgut i, en realitat, estan intentant desfer els principis de l’autogovern de Catalunya. Fan i desfan com volen, com fan els dictadors, sense respectar la voluntat de la gent i el marc normatiu”, ha etzibat, tot criticant l’última actuació de Fiscalia amb els Mossos d’Esquadra.

Per a Sánchez, estan “desconstruint l’Estat democràtic i de dret”. “Han actuat per la porta de darrere; Rajoy no ha tingut ni la valentia ni l’honor d’anar al Congrés i ho fan tot des dels despatxos dels ministeris, amagats del poble d’Espanya, perquè el que han fet és un autèntic cop d’estat”, ha sentenciat el president de l’ANC. A més, ha assegurat que el govern espanyol ara mateix “està molt nerviós” perquè porten mesos “buscant el que no troben”. “Porten milers i milers d’hores invertides en buscar el tresor democràtic més ben guardat: les urnes! I no les troben! I no les troben perquè quan un poble vol preservar el tresor de la democràcia no hi ha Guàrdia Civil, ni fiscal, ni jutge que puga descobrir aquest tresor”, ha dit, tot garantint que “les urnes estaran als col·legis electorals el proper 1-O”.

Sánchez ha criticat també que ara “apunten” a l’ANC i Òmnium i posen sobre la taula el delicte de sedició. “Poca broma”, ha dit. Però, tot i això, ha volgut demanar calma als catalans i a tots aquells que es manifesten en favor del referèndum i contra les detencions que s’han fet o les que puguen venir. “Passe el que passe els propers dies amb les entitats i les persones que les representem, o fins i tot amb el Govern, que ningú s’equivoque amb la resposta. Hem arribat fins ací perquè tenim un únic objectiu, anar a votar l’1 d’octubre. Ens volen provocar, distreure de l’objectiu, que sortim al carrer i generar incidents”, ha avisat i ha reclamat “una resposta pacífica” a cada possible moviment de l’Estat contra les entitats o el Govern. “No caiguem en cap trampa. Ens farem molt pesats en això. Evitem totes les provocacions”, ha conclòs.

Per la seua part, Jordi Cuixart s’ha volgut expressar en el mateix sentit. Després de recordar que a l’Estat “no volen” que es cride a eixir al carrer per a protestar, el president d’Òmnium ha llençat un missatge de “fermesa”: “Hem fet una crida a la mobilització social i la tornem a fer, clar que sí, a la mobilització permanent. Tothom al carrer, pacíficament, democràticament però tothom al carrer”, ha insistit.

En aquest sentit, Cuixart ha carregat contra aquells que “voldrien veure les institucions catalanes amorriades, menystingudes i humiliades”. “Avui el poble de Catalunya està més orgullós que mai de les institucions, del Govern i del Parlament. No va poder el franquisme amb nosaltres, no podran ara!”, ha sentenciat. De la mateixa manera, ha criticat que l’Estat vulga “posar coronel al capdavant dels Mossos”, i ha advertit que “intentaran posar Enric Millo –delegat del govern espanyol a Catalunya– de president de la Generalitat”. “I tampoc podran fer-ho!”, ha vaticinat. Després dels discursos, l’acte ha continuat amb el repartiment de les paperetes, una gran enganxada de cartells que s’imprimien amb dos grans fotocopiadores ubicades enmig de la plaça i amb actuacions musicals i festives a l’escenari.

Comparteix

Icona de pantalla completa