Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València llança un pla contra la tracta de persones per explotació sexual

La Junta de Govern Local ha aprovat hui el Protocol d’Intervenció amb Víctimes de Tràfic de Persones per a l’Explotació a la ciutat de València. Un pla, amb sis regidories implicades, que té un enfocament integral i en diferents àmbits per a millorar la intervenció, la combinació entre institucions i la col·laboració amb organitzacions i entitats que lluiten cada dia contra el tràfic de persones per a l’explotació sexual.

Entre els objectius d’aquest pla d’actuació estan millorar la intervenció a l’hora de detectar, identificar, derivar, assistir i protegir les víctimes d’explotació sexual a la ciutat de València; millorar la coordinació entre totes les institucions i definir els mecanismes de relació que han de tindre per a fer efectiva la seua tasca, i millorar la col·laboració amb les organitzacions i entitats que treballen amb dones que exerceixen la prostitució.

Segons ha informat el consistori en una nota de premsa, el pla és fruit de tot un any de treball de la Coordinadora per a la Inclusió de Persones en Situació de Prostitució i Tracta, que es va crear el 2016, i en la qual estan implicades sis regidories, les forces i cossos de seguretat, Fundació Pacto para el Empleo i altres tantes institucions i entitats. El pla d’acció preveu una intervenció en diferents nivells: social, jurídic, sanitari, psicològic, formatiu i laboral. “Així, es podrà garantir el procés de desvinculació de les màfies i, en els casos que siga possible, procedir a les denúncies”, exposa la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano.

La regidora ha destacat que el Govern de la Nau té el compromís de defendre els drets humans i que la tracta de persones és una de “les formes més dramàtiques de cosificació i mercantilització del cos de les dones”. “Per tant, tenim l’obligació de visibilitzar i denunciar aquesta realitat. Consumir prostitució significa, en el 90 % dels casos, col·laborar en l’esclavitud sexual de milers i milers de dones i xiquetes”, destaca la regidora.

Respecte als programes d’inserció laboral per a dones en aquesta situació, Lozano recorda que l’any passat va haver-hi una inserció de 30 dones. A més, ha indicat que als 250 itineraris d’acompanyament en la cerca de treball presentats aquesta setmana, en col·laboració amb Divalterra i la Mancomunitat de l’Horta Sud, es garantirarà que almenys un 10% dels usuaris siguen dones que exerceixen la prostitució.

En la nota es recorda que el 14 d’octubre, a les 17 hores, tindrà lloc la marxa “Caminant per la llibertat”, convocada per l’entitat A21, des de les Torres dels Serrans fins a la plaça de Pinazos, per a denunciar la tracta de persones per a l’explotació sexual.

Segons dades de l’ONU, un 90% de les dones que exerceix la prostitució a Espanya són víctimes de la tracta. A més, el territori espanyol és un dels països que més dones i xiquetes rep per tràfic de persones de tot Europa i cada any es detecten 12.000 casos, com recorda la regidora d’Igualtat. “Si es detecten 12.000 casos, vol dir que n’hi ha milers i milers de casos que encara no podem arribar a detectar”, diu la regidora. Amb l’objectiu de visibilitzar i denunciar aquesta situació, a més d’aquest pla, demà es penjarà a l’Ajuntament una pancarta amb motiu del Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i la Tracta de Dones i Xiquetes.

Comparteix

Icona de pantalla completa