Diari La Veu del País Valencià
El Palau s’erigeix com a àgora de referència per a debatre sobre la situació musical valenciana

El Palau de la Música acollirà del 22 al 25 de novembre el primer Fòrum Internacional de Música que té lloc a la ciutat del Túria amb el qual es vol impulsar la capital valenciana com a “centre internacional del debat musical. “Volem fer del Palau una àgora” on es reflexione sobre tot tipus de música, va explicar durant la presentació de la trobada la regidora de Cultura i presidenta del Palau, Glòria Tello. Així, sota el lema: ‘Anem a escoltar-nos’, el fòrum pretén posar sobre la taula “per què, per a qui i de quina manera s’ofereix la música”, una qüestió que s’abordarà durant el primer dia, mentre que la jornada central (dia 23) es dedicarà a les bandes de música i al seu paper en la societat valenciana –això serà durant tot el matí–; a l’impacte del Palau de la Música en la vida cultural i social valenciana –durant el vesprada–, i, finalment, el fòrum dedicarà una jornada a repasar el passat, present i futur de l’Auditori.

Enrere queden les trobades al voltant de la música celebrades el 2000 i 2002 al Palau. Aquest Fòrum Internacional de Música “no té res a veure”, va matisar el director del fòrum, Juan Ángel Vela del Campo durant la presentació d’aquest a la Sala Rodrigo del Palau aquest divendres. El fòrum està adreçat al públic general, als melòmans, alumnes i professors de música i als professionals del sector, que es podran inscriure a la web del Palau (a un preu de 20 euros per al públic general i 10 per als estudiants). Tot i que l’esdeveniment naix, a priori, per a concloure la celebració del 30 aniversari de l’edifici, també representa l’inici d’una nova efemèride, com són els 75 anys que celebra l’Orquestra de València el 2018. D’alguna manera, aquest fòrum havia d’arribar tard o d’hora perquè “som una ciutat que té la música en el seu ADN” i, amb aquesta fita, “volem posar la ciutat en el punt de la reflexió musical”.

El Palau, però, s’erigeix com a àgora de referència en el territori valencià perquè per les seues sales passa la música simfònica, la popular, el flamenc, el rock, el jazz i, per tant, l’auditori “havia de ser la plataforma per a recuperar el patrimoni”, va incidir el seu director, Vicent Ros. El responsable de la gestió del Palau es va lamentar que encara hui la societat valenciana i la classe política “no han sabut reconèixer el que tenim” com, per exemple, “una orquestra que està entre les millors d’Espanya i per davant d’algunes estrangeres” i on, a més a més, “el 95% dels músics de l’orquestra són valencians”.

“Meditació, reflexió i festivitat”

Juan Ángel Vela del Campo assumeix la direcció del Fòrum, que comptarà amb ponències, comunicacions, taules redones i debats d’especialistes vinguts de Brasil, Argentina, Mèxic, Itàlia, França i Espanya. La trobada ha estat dissenyada visualment per Boke Bazán, qui ha il·lustrat el lema –’Anem a escoltar-nos’– amb cares que representen els diferents estils musicals que tenen cabuda al fòrum.

Vela del Campo pretén que els tres dies de la trobada es destinen a la “meditació, reflexió i la festa”. Per a això, tindrà una jornada dedicada a la necessitat de la música, on s’abordaran camps com la gestió musical (amb una ponència de Begoña Lolo); una taula redona sobre l’ús de la música, on participaran Javier Elzo, José Antonio Falcao, Ramón Andrés i Arnoldo Liberman; Pilar Parreño moderarà una taula redona dedicada a analitzar la presència de la dona en el panorama musical, on participaran Claudia Montero, Pilar Rius i Beatriz Fernández; la primera jornada es conclourà amb una taula redona sobre l’educació musical i la motivació, on Vela del Campo moderarà Julián Jesús Pérez Fernández, Joao Guilherme Ripper i Andrés Moreno Mengíbar.

Boke Bazán, Vicent Ros, GLòria Tello, Manuel Muñoz i Juan Ángel Vela del Campo van presentar el Fòrum Internacional de Música del Palau. / DIARI LA VEU

La segona jornada estarà dedicada a les bandes de música al País Valencià. A través de diverses ponències, comunicacions i debats, Salvador Astruells abordarà el fenomen bandístic valencià; seguidament, hi haurà diverses comunicacions on Remigi Morant exposarà l’aposta de la Federació de Societats Musicals per l’educació musical; Elvira Asensi aprofundirà sobre la funció social i educativa de les formacions bandístiques, i el redactor de Cultura i crític musical de Diari la Veu, Sixto Ferrero, parlarà de la presència de les bandes de música en la premsa.

La sala Rodrígo acollirà també comunicacions i debats al voltant de la música festera on participaran Frederic Oriola Velló, José Rafel Pascual Vilaplana, Daniel Belloví i Fernando Bonete. Paral·lelament, la sala Martín i Soler acollirà diverses comunicacions i debats sobre el valor patrimonial de les Societats Musicals on estaran Bernardo Adam Ferrero, Jorge García i Ferran Escrivà-Llorca.

Aquest 23 de novembre, en torn vespertí, tindran lloc els primers debats, ponències i comunicacions dedicats al Palau de la Música. L’exalcalde i impulsor de l’auditori valencià, Ricard Pérez Casado, obrirà el torn a la sala Rodrigo. Seguirà un nou debat sobre l’educació i el Palau amb Fani Blanch, Ana Maria botella, Ana Luisa Chova, Rafael García i Berta Esparza, a la sala Martín i Soler es tractarà sobre la història de l’auditori amb un debat moderat pel subdirector del Palau, Manuel Muñoz on participaran Javeir Casal, Enrique Palamores, José Domènech Parti César Rus.

Alguns dels ponents del fòrum amb el lema: ‘Anem a escoltar-nos’. / DIARI LA VEU

La sala Rodrigo acollirà una nova taula redona sobre altres públics i les altres músiques on Vela del Campo moderarà José Antonio Orts, Soler Giménez, Marisa Esparza, Luca Chiantore i Enrique Monfort. La sala Martín i Soler acollirà el diàleg al voltant d’una exposició on Luisa Carrillo i Armand Llàcer moderaran el debat entre Rafel García, Laura Hortelano, Salvador Astruells, Remigi Morant, Elvira Asensi, Josep Lluís Galiana, Jordi Reig, Juan Vitoria i Jorge García.

L’última jornada estarà dedicada al futur del Palau de la Música on, de nou, una taula redona formada per Arturo Reverter, Juan Carlos Garbayo, Carmelo di Gennaro i José Vicente Castelló parlaran sobre diferents auditoris estatals i internacionals. En el mateix sentit, hi haurà una nova taula redona integrada per Joachim Pflieger, Sergio Vela i enrique Rojas que exposaran el present d’auditoris internacionals. De vesprada, s’abordarà la projecció local i internacional de l’auditori amb una taula redona moderada per Vela del Campo on participaran Jorge Culla, Gustavo Tambascio, José M. Nàcher i el director del Palau, Vicent Ros.

La ponència de clausura la farà el president de la Societat Internacional de Musicologia, Dinko Fabris; posteriorment Glòria Tello, Vicent Ros i Juan Vela del Campo clausuraran el Fòrum Internacional de Música.

Per al dissabte 25 de novembre, als jardins del Palau actuarà la Banda de Dones de la FSMCV amb direcció de Lidón Valer. Això no obstant, la direcció del Palau amb col·laboració de la federació s’està tractant de coordinar la participació de totes les societats musicals que vulguen acudir a la clausura per fer un concert multitudinari.

“Tret d’eixida”

Aquest primer fòrum representa un “tret d’eixida” per a futures edicions, ha explicat Tello. Aquesta és la primera vegada que es fa un esdeveniment així i no es descarta que es puga mantindre en el temps, encara que Tello no ha concretat la temporalitat. Una de les intencions és “implicar els agents”, perquè des de la regidoria que ella encapçala “es puga fer un projecte de futur” que vaja més enllà d’aquesta legislatura, “perquè el teixit musical de la cuitat puga cada cert temps realitzar aquest fòrum”, va respondre la presidenta del Palau a preguntes de la premsa.

Per altra banda, Vicent Ros va animar perquè els debats i reflexions al voltant de la música popular que es celebren en el Trovam, la fira de la música valenciana, es puguen fer al Palau, ja que, en ambdues fites –el Trovam i le Fòrum Internacional de Música–, s’aborda la situació musical valenciana però sense produir-se cap contagi entre dos realitats musicals que viuen separades cadascuna en la seua parcel·la. En aquest sentit, i preguntat per aquest diari, Ros va incidir en el fet que caldria d’una vegada que els agents de la música popular –agrupats al voltants del Trovam– i els de la música clàssica –representants en aquest fòrum– “treballen conjuntament per a ser, a totes passades, una ciutat de la música”. “O ens unim un poc o no anem enlloc”, va dir Ros, perquè, va continuar, “tenim moltíssims músics, però cadascú va per a d’ell”.

Comparteix

Icona de pantalla completa