Diari La Veu del País Valencià
Deliveroo deixa plantat en la conciliació el repartidor que va acomiadar per cridar a la vaga

Desconnectar un repartidor de Deliveroo de l’aplicació és un acomiadament? Aquest interrogant es resoldrà a la Ciutat de la Justícia de València, després que aquest dijous la companyia de repartiment de menjar a domicili s’haja absentat de l’acte de conciliació amb Víctor Sánchez, el rider acomiadat en juny, hores després de cridar a la vaga.

“Deliveroo vol tractar-nos com a assalariats sent autònoms”, resumeix Sánchez, a l’espera de la data del judici per a dirimir la legalitat de la seua expulsió de la plataforma. L’empresa va al·legar que el repartidor rebutjava comandes, si bé un dia abans li havia comunicat per escrit que en l’últim mes havia acceptat el 100% de les comandes i havia estat disponible en el 97% de les franges de repartiment d’alta demanda: els caps de setmana a la nit.

És per això que Riders x Derechos, la plataforma que agrupa els ciclomissatgers crítics amb la mercantil per les seues condicions laborals, considera que, en realitat, l’acomiadament és una represàlia perquè Sánchez va comparéixer públicament per a presentar l’associació a València i anunciar la que va ser la primera vaga en una empresa de l’anomenada economia col·laborativa a Espanya.


Víctor González (segon per la dreta) acompanyat per repartidors de Deliveroo, davant la Secció de Mediació, Arbitratge i Conciliació de València

Per la seua banda, Marco Llerena (Intersindical) denuncia que la patronal de l’economia digital, Adigital, busca la “desregulació” del mercat de treball. “Destrueix qualsevol model racional de relacions laborals perquè les vacances, els clients i les fórmules de pagament els determina l’empresa, tot i que són treballadors autònoms”, assegura.

3,38 euros per comanda

Cada repartidor de Deliveroo a València cobra 3,38 euros per comanda o 3,63 euros si fa el repartiment amb moto o bicicleta elèctrica (IVA a banda). Els treballadors consultats, autònoms amb un contracte mercantil amb la companyia, denuncien que encara que el temps que estan operatius esperant comandes al punt determinat per l’empresa, quan no fan cap lliurament no cobren ni un cèntim.

Els repartidors de la capital valenciana reclamen un mínim de 6,76 euros l’hora i plusos per distància i per pluja, demandes que Deliveroo rebutja, segons els ciclistes, amb l’argument que l’empresa de repartiment és “la que millor paga” del sector. Deliveroo està en el punt de mira pel seu model laboral basat en treballadors autònoms, als quals recomana evitar paraules com ara salari, uniforme de treball o torns de treball per a “evitar problemes legals”, tal com va explicar Diari La Veu.

Comparteix

Icona de pantalla completa