Diari La Veu del País Valencià
Sanitat demana al ministeri que done resposta a la manca de fàrmacs per a transsexuals

La Conselleria de Sanitat Pública i Salut Universal ha adreçat una carta al Ministeri de Sanitat on trasllada el “malestar” i la “protesta” del Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals Lambda del País Valencià pels problemes que estan trobant des de fa unes setmanes les persones transsexuals a l’hora de trobar els fàrmacs necessaris en el procés de reassignació sexual. “Hem comprovat que la denúncia de Lambda es correspon amb la situació real de la majoria de les farmàcies i hem fet el que podem dins de les possibilitats d’actuació”, indiquen fonts del departament dirigit per Carmen Montón.

En aquest sentit, les mateixes fonts expliquen que és el ministeri presidit per Dolors Montserrat qui té la responsabilitat sobre aquesta matèria i que, en aquest cas, li correspondria decretar un “desproveïment” del fàrmac en qüestió. Aquesta actuació sí que permetria que la Conselleria poguera recórrer al proveïment dels fàrmacs a l’estranger. “Si el Ministeri no fa aquest pas, no podem actuar d’altra manera”, insisteixen des de Sanitat alhora que confien que atenga la seua sol·licitat.

La carta que la Conselleria ha remés a Dolors Montserrat és la resposta a la missiva que fa una setmana Lambda va remetre a la Direcció general de Farmàcia en què recordava el compromís de Carmen Montón amb el col·lectiu perquè no tornara a produir-se el desproveïment –a finals de l’any passat ja es van trobar en les mateixes circumstàncies– d’aquestes fàrmacs “imprescindibles” per a les persones transsexuals que han decidit seguir un tractament. “Confiem que la Conselleria actuarà en consonància amb els passos que ha fet fins ara envers dels drets del nostre col·lectiu”, explica Alec Casanova, de Lambda. L’entitat havia previst organitzar alguna mobilització en cas de no trobar ressó a la seua demanda.

“Ens hem sentit molt sorpresos perquè s’ha repetit un problema que afecta moltíssimes persones i que, en cas de no poder trobar aquestes hormones per a continuar el seu tractament, tenen uns efectes molt nocius”, explica Casanova. Es tracta de canvis físics que interfereixen en el benestar i imatge corporal, risc de osteopenia i osteoporosi, alteracions d’humor i ritme de somni… I sobretot, segons expliquen, la por de no saber quan s’estabilitzarà la situació.

En el cas de l’última denuncia, es tracta de Climen, el fàrmac que habitualment prenen les dones transsexuals i que substituïa Meriestra, que també va deixar de comercialitzar-se a finals de l’any passat. També hi va haver problemes amb Testex Prolongatum, el que més utilitzen els homes en el procés de substitució hormonal.

Comparteix

Icona de pantalla completa