Diari La Veu del País Valencià
Sagunt retrà homenatge a les dones rapades durant el franquisme

Sagunt retrà homenatge a les dones rapades durant el franquisme a través del projecte ‘Jo Sóc’, del grup artístic Art al Quadrat. L’objectiu és fer un reconeixement a aquestes dones anònimes per les vexacions patides, “tractant de posar-los nom i rostre” de la mà de dones actuals que vulguen fer-les visibles a través de l’acte simbòlic de rapar-se el pèl públicament, segons els promotors. L’acte, en què col·labora l’Ajuntament d’aquest municipi del Camp de Morvedre, tindrà lloc el pròxim 5 de novembre al Camí Reial de Sagunt.

Les components d’Art al Quadrat, Mònica i Gema Del Rey, juntament amb la regidora d’Igualtat, María Giménez, i el delegat de Cultura, José Manuel Tarazona, han fet una crida a la participació en aquest projecte artístic. En l’acte de presentació, els organitzadors han demanat a la ciutadania col·laboració amb el projecte fent-los arribar informació sobre les dones que van patir humiliacions durant el franquismem participant en l’obra artística on recrearan els actes rapant-se el pèl en senyal de solidaritat amb elles o agranant el Camí Reial fins a l’estació de tren.

En paraules del regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, aquest projecte artístic i creatiu persegueix “la restitució de la memòria i la dignitat d’aquelles dones silenciades per la història i represaliades per un govern franquista i feixista mitjançant la violència social i la humiliació pública”. Tarazona ha fet una crida a aquelles persones que hagen viscut o que tinguen coneixement de les dones que van ser represaliades i humiliades públicament atés que, segons ha dit, “és molt important recuperar la memòria històrica que ha sigut silenciada”.

A les dones que transgredien el seu paper de feminitat tradicional, els aplicaven un escarni públic davant de tota la població. Així, per exemple, els rapaven el cabell, els donaven de beure oli de ricí o eren passejades pels carrers cèntrics del poble o la ciutat

Per la seua banda, la delegada d’Igualtat, María Giménez, ha avançat que des de la seua àrea es donarà suport a aquest “merescut” homenatge “a totes aquelles dones que van patir aquests càstigs, així com tortures, violacions i morts sota el jou del dictador”. El projecte serà difós i inclòs dins de la programació de novembre en commemoració del 25N, Dia Internacional Contra la Violència de contra la Dona. Giménez ha demanat a la ciutadania la seua col·laboració a fer memòria “perquè en eixa època se’ls tapava la boca” i, ara, en temps de democràcia i llibertat ,”cal recordar-ho, atés que el que no es conta no existeix”.

El projecte ‘Jo Sóc–Homenatge a les dones rapades’ naix de les dos artistes d’Art al Quadrat com a record “d’una violència oculta amb falta de reconeixement” que, per contra, va tractar que les dones, que havien transgredit el seu paper de feminitat tradicional, reberen un escarni públic “que les degradava i humiliava davant de tota la població”. Entre els càstigs, recorden Mònica i Gema, els rapaven el cabell, els donaven de beure oli de ricí i eren passejades pels carrers cèntrics del poble o la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa