Diari La Veu del País Valencià
Les grans empreses públiques, en números rojos: perden 241 milions en 2016

Les grans empreses públiques continuen comprometent els comptes de la Generalitat Valenciana. Societats com ara Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat (Eige), la Sociedad Proyectos Temáticos de la Comunitat Valenciana (SPTCV) o la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA) van tancar l’exercici amb números rojos.

Segons el Compte General de 2016, les pèrdues de les grans empreses van sumar 241,41 milions d’euros, quasi un 10% més que en 2015, quan van situar-se en 219,71 milions. La societat que aporta el gruix dels números rojos és l’ens que gestiona el metro de València i el tramvia d’Alacant, FGV, que va perdre 155,96 milions d’euros en l’últim exercici (-3,3%), tal com va avançar aquest dimarts Diari La Veu.

El segon ens amb més pèrdues és Eige, que gestiona el parc públic de vivendes autonòmic. L’entitat que comanda Blanca Marín va tancar l’any amb pèrdues per valor de 35,69 milions d’euros, un 19% menys que l’exercici anterior. En tercer lloc se situa Proyectos Temáticos, la societat de qui depenen l’aeroport de Castelló i Ciutat de la Llum. Aquesta empresa pública va perdre 24,38 milions d’euros en 2016; mentre que l’exercici anterior havia guanyat 12,35 milions.

CACSA és la quarta empresa pública amb més números rojos, si bé va reduir-los un 69%, tal com va avançar aquest dimarts Diari La Veu. La societat que explota el Museu de les Ciències Príncep Felip i l’Hemisfèric va perdre 14,14 milions d’euros i va reduir en un terç la seua facturació, fins als 15,66 milions d’euros.

El circuit de Xest, RTVV i Ciegsa

Circuit del Motor i Promoció Esportiva, la societat impulsora del circuit de Xest, va perdre 5,12 milions en 2016, pràcticament el mateix que l’exercici anterior (-1,1%). Construccions i Infraestructures Educatives de la Generalitat Valenciana (Ciegsa), la societat creada pel govern d’Eduardo Zaplana per a construir escoles i que està immersa en una investigació judicial per sobrecostos, per la seua banda, va perdre 3,67 milions. A hores d’ara, la Conselleria ha assumit la construcció dels centres i aquesta empresa només realitza tasques de manteniment d’escoles.

Tanca el llistat Radiotelevisió Valenciana, que continua en liquidació i va perdre 2,5 milions d’euros. També dins de l’àmbit dels mitjans, entre les empreses públiques del Compte General d’enguany n’apareix una de nova creació, la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, que no declara facturació ni guanys atés que no va tindre activitat en 2016.

La gestió de residus genera guanys

L’única societat del perímetre de la Generalitat que declara guanys és Valenciana de Aprovechamiento Energético de Residuos (Vaersa). Aquesta empresa pública va guanyar 149.364 euros en 2016, si bé aquest resultat dista molt dels 2,40 milions de guanys de l’exercici anterior. Dedicada a tasques com la gestió de deixalles o les brigades forestal, l’empresa ha rebut retrets reiterats de la Intervenció de la Generalitat per suposades deficiències en matèria de contractació.

Fonts de la Conselleria d’Hisenda apunten que el resultat del sector públic instrumental en el seu conjunt, incloent-hi fundacions i consorcis, ha millorat lleugerament, en passar de més de 70 milions de pèrdues en l’exercici 2015 a prop de 68 milions enguany. A més, destaquen que la facturació del sector públic ha pujat dels 202 milions en 2015 als 213 milions d’enguany.

Comparteix

Icona de pantalla completa