Diari La Veu del País Valencià
STEPV proposa un programa lingüístic únic amb, almenys, el 50% de classes en valencià

El Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) defensa un únic programa lingüístic per a tots els centres docents –públics i privats– que tinga el valencià com a llengua vehicular. Segons el sindicat, aquesta és “la garantia que l’alumnat siga competent lingüísticament en valencià i castellà i en una llengua estrangera en acabar els seus estudis obligatoris”.

STEPV considera que la Conselleria d’Educació “hauria de fer un altre pas per a avançar cap a un plurilingüisme integrador que se sustente en un únic programa lingüístic”. Aquest programa, apunten, suposaria la implantació “de programes d’immersió lingüística i d’ensenyament en valencià, amb la impartició, almenys, d’un mínim del 50% d’hores en valencià per a aquells centres que, en aquests moments, tinguen menys presència d’aquesta llengua”.

Fi de les exempcions

D’altra banda, per a garantir que l’alumnat de les comarques castellanoparlants aconseguisca la capacitat lingüística en valencià, castellà i una llengua estrangera, cal engegar plans de capacitació lingüística extraordinaris que es concretarien en formació del professorat, reducció de les ràtios, dotació de docents de valencià i l’eliminació de les exempcions, que són “un vestigi del passat i van en contra del dret a l’educació de l’alumnat d’aquestes comarques”, assenyalen.

STEPV considera que, per a avançar en aqueix camí, la Conselleria d’Educació ha d’obrir “un procés de diàleg i negociació amb la comunitat educativa, en el marc dels òrgans legalment establits: Taula Sectorial, Mesa de Pares i Mares i Consell Escolar Valencià.

Finalment, el sindicat afirma que “aquest és el marc necessari per a avançar cap a una vertadera igualtat lingüística i per a garantir la igualtat d’oportunitats laborals de totes les valencianes i valencians, la cohesió social, la vertebració territorial i superar les desigualtats socials”.

Comparteix

Icona de pantalla completa