Diari La Veu del País Valencià
Municipals i proporcionals: així són les taxes turístiques a Espanya i a Europa

La taxa turística irromp en el debat polític. Podem i Compromís van aprovar en el Debat de Política General la implantació d’un gravamen autonòmic el 2018, una opció que topa amb el rebuig de part del sector turístic. La patronal hotelera de Benidorm i la Costa Blanca, Hosbec, ha advertit que, amb mesures d’aquesta mena, el País Valencià podria esdevenir “una terra hostil” per al turisme.

El PSPV tampoc ha rebut amb entusiasme el possible nou tribut, en considerar que no cal implantar-lo el 2018 i que, en qualsevol cas, hauria de ser competència municipal. En qualsevol cas, la Conselleria d’Hisenda ja ha fet càlculs i xifra en entre 39 i 48 milions la possible recaptació anual de l’eventual gravamen.

A hores d’ara, a l’Estat hi ha dos autonomies que graven la despesa feta pels turistes en establiments hotelers: Catalunya i Illes Balears. Mentre que a Catalunya està en vigor una taxa turística, a l’arxipèlag el tribut rep la denominació d’impost de turisme sostenible o ecotaxa. A la resta d’Europa, la taxa turística és de caire eminentment municipal. Capitals turístiques mundials com ara París, Roma o Amsterdam apliquen un gravamen als visitants i Londres medita implantar la seua tourist tax.

Dos exemples a Espanya

Pel que fa a Catalunya, la taxa turística es va implantar el 2012 i compta amb tarifes diferenciades en funció de si el turista s’allotja a Barcelona o a la resta de l’autonomia. També es diferencia segons el tipus d’allotjament. Així, a la capital del Modernisme, el visitant que s’allotja en un hotel de 5 estrelles o en una vivenda turística paga 2,25 euros la nit; el que dorm en un quatre estrelles abona 1,10 euros la nit i la resta, 0,65 euros la nit. Els creueristes paguen un tribut proporcional al nombre d’hores que passen en terra. Amb el tribut als turistes, Catalunya va recaptar 43,5 milions d’euros el 2015, l’últim any amb xifres conegudes.

A Balears la taxa als turistes s’ha aplicat de forma intermitent. L’executiu del socialista Francesc Antich va implantar el tribut el 2002 amb l’argument de protegir el medi ambient, però el 2003 el popular Jaume Matas va eliminar la taxa, amb què s’havien recaptat 80 milions d’euros. En estiu del 2016, el govern bipartit PSIB-MÉS va restaurar l’ecotaxa, d’entre 0,50 euros i 2 euros la nit. En aquesta comunitat s’aplica una rebaixa si el turista passa més de 9 dies a l’arxipèlag i els menors de 16 anys estan exempts. El govern balear, que preveu recaptar 100 milions d’euros enguany amb aquest tribut, ha aprovat augmentar-lo el 2018 fins a un import mitjà de 3 euros per persona i dia.

Les tourist tax a les capitals europees

Si a Espanya la taxa turística està poc estesa, a Europa es tracta d’un tribut habitual a les grans capitals i en la majoria dels casos és competència dels ajuntaments. A la ciutat més visitada del continent, París, el consistori cobra als turistes que fan nit en hotels entre 0,83 euros i 3,30 euros la nit, en funció del nombre d’estrelles de l’establiment. A la capital francesa, Airbnb també recapta la taxa turística, a raó de 0,83 euros la nit. Precisament una de les crítiques d’Hosbec al gravamen proposat per Podem és que fomenta “l’economia submergida”, per la qual cosa un acord amb la plataforma d’allotjament podria reduir aquest risc.

A Amsterdam, Airbnb també recapta la taxa turística, que, com en el cas dels turistes allotjats en hotels, és el 5% del preu de l’establiment. El mateix model de fixar un percentatge del preu com a tribut s’aplica a Berlín i a Viena, on els turistes paguen un 5% i un 3,20% en concepte de tourist tax, respectivament. Pel que fa a Itàlia, Roma cobra dos euros als hostes dels hotels de tres estrelles o menys i tres euros als hostes dels hotels de gamma alta; mentre que Florència i Venècia cobren un euro per cada estrella que posseïsca l’hotel.

Més econòmica és la taxa turística a Praga, on costa 0,50 euros la nit; a Lisboa, un euro la nit, o a Budapest, entre un i dos euros la nit. Una de les poques grans capitals europees sense tribut als turistes és Londres, si bé l’alcalde ha anunciat la seua voluntat d’implantar-la properament, a raó de 2,5 lliures la nit (2,82 euros la nit al tipus de canvi actual).

Ribó demana gravamen més alt als pisos turístics

L’alcalde de València, Joan Ribó, va assegurar aquest dilluns que està a favor de la taxa turística sempre que s’atorgue flexibilitat als ajuntaments per a modelar-la. En aquest sentit, va mostrar-se partidari d’aplicar al cap i casal un gravamen superior als apartaments turístics respecte al dels hotels. “No és el mateix un apartament turístic que un hotel, perquè en un hotel es consumeix i es generen molts més llocs de treball que en un apartament”, va argumentar.

Comparteix

Icona de pantalla completa