Diari La Veu del País Valencià
El BOE publica l’ordre del Ministeri d’Hisenda per a intervenir les finances de la Generalitat de Catalunya

El BOE publica aquest dissabte l’ordre del Ministeri d’Hisenda de control dels comptes de la Generalitat de Catalunya anunciada aquest divendres per Cristóbal Montoro amb l’objectiu d’evitar destinar fons al referèndum de l’1-O. A partir d’ara s’obre el període de 48 hores perquè el president Carles Puigdemont “adopte i comunique” al Ministeri un “acord de no disponibilitat” sobre el seu pressupost, que suposa una retallada de despeses. L’ordre estableix controls de pagaments, operacions financeres i contractacions, amb l’excepció dels fons destinats a mantenir el serveis bàsics.

L’ordre ministerial, signada per la Comissió Delegada d’Afers Econòmics, estableix que en cas que el president de la Generalitat no adopte aquesta mesura en el termini de 48 hores serà el mateix ministre d’Hisenda que li ho comunicarà, així com a l’interventor general. Aquest haurà d’enviar, almenys mensualment, una relació de creditors de la Generalitat. També s’haurà d’acompanyar d’un certificat que avale que “no es finança cap activitat no emparada per la llei”.

L’ordre del Ministeri d’Hisenda també afecta les entitats de crèdit, ja que les ordres de pagament que els arriben hauran d’anar acompanyades d’un certificat de l’interventor. També estableix que totes les operacions d’endeutament de la Generalitat precisaran “autorització del Consell de Ministres”. A més, els organismes de contractació i els interventors hauran de remetre una “declaració responsable” en què conste que els bens i serveis no tenen relació amb “cap activitat il·legal”. També afecta les persones físiques o jurídiques que entreguen bens o serveis a la Generalitat, que hauran d’adjuntar a les factures una “declaració responsable” en la mateixa línia.

El Ministeri d’Hisenda mantindrà aquest control dels comptes “fins que desaparega la situació de risc per a l’interés general” de Catalunya o “fins que calga per a garantir el serveis públics”, un extrem que decidirà el mateix govern espanyol, segons el BOE.

Comparteix

Icona de pantalla completa