Diari La Veu del País Valencià
Agricultors i ajuntaments obvien el pla de contingència contra ‘Xylella fastidiosa’ i s’oposen a la tala d’arbres

L’Associació d’Afectats per Xylella fastidiosa, ASAJA Alacant i els ajuntaments del Castell de Guadalest, Benifato, Confrides, Benimantell i Alcalalí remetran aquest divendres a la Conselleria d’Agricultura una petició urgent perquè suspenga temporalment la mesura de talar els arbres sans. L’objectiu dels agricultors afectats per la plaga és avaluar l’abast “real” i que tècnics europeus avaluen la situació “in situ”. Fa dos dies la Unió Europea va autoritzar el govern balear perquè només s’eliminaren els arbres malalts. Els afectats pretenen traslladar al País Valencià aquesta mesura per a “no exterminar” els cultius.

Segons ha informat Joves Agricultors ASAJA Alacant aquest dijous, el document es remetrà demà divendres a Agricultura i compta amb el suport dels consistoris afectats. En l’escrit sol·liciten a la Conselleria que inicie les accions amb la Unió Europea a fi d’aconseguir que s’aprove un protocol de contenció valencià similar al que el Comité de Salut i Seguretat Alimentària Europea ha ratificat per a la seua aplicació en l’arxipèlag balear i, pel qual, a partir d’ara, només s’eradicaran els exemplars infectats pel bacteri i no els arbres aparentment sans.

Els signants també reclamen una reunió amb la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, per a conéixer l’escenari “real” de la situació i que es decidisca “d’una vegada a visitar la ‘zona zero'”. A hores d’ara, però, ja s’han realitzat tres jornades informatives a Castelló, València i Alacant, i també s’ha fet pública l’organització d’un simposi internacional sobre la situació actual i les perspectives de les malalties causades per Xylella fastidiosa a la conca mediterrània, que tindrà lloc el dia 28 de setembre.

En el comunicat també es remarca que cal incidir “molt més en els insectes vectors, que són els que transmeten el bacteri d’uns arbres a uns altres”. “Considerem que és necessari exigir al Ministeri, a la Unió Europea i a la Generalitat Valenciana que, si es dedicaren a l’insecte vector solament la meitat dels esforços i recursos econòmics que s’estan reservant al bacteri, tindríem en poc de temps solucions per a contindre, controlar i evitar la propagació”, plantegen.

Des d’ASAJA Alacant critiquen els ajuntaments d’aquelles localitats que han registrat parcel·les positives per Xylella fastidiosa i que no han volgut adherir-se a la seua petició, com és el cas de Bolulla, Tàrbena, Balones, Beniardà, Callosa d’en Sarrià i Polop. “És una pena que alguns ajuntaments de municipis amb positius en Xylella, on s’arrancaran parcel·les amb arbres sans, no hagen signat un document que l’única cosa que pretén és obrir vies alternatives menys agressives i exigir a la Conselleria el plantejament d’altres mesures per a paralitzar la plaga de Xylella, simplement per disciplina i directrius polítiques”, han assenyalat.

El president de Joves Agricultors ASAJA Alacant, Eladio Aniorte, ha asseverat que “de vegades cal deixar de banda el partit polític a què u pertany i donar suport als agricultors, veïns i el territori que es representa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa