Diari La Veu del País Valencià
Una Fira de Setembre amb vocació popular i festiva a Canals

Canals (la Costera) inaugura aquest dijous 14 una de les fites més importants de les seues festes: la Fira de Setembre 2017. Com cada any, aquest esdeveniment pretén ser un punt d’encontre lúdic per a tots els veïns d’aquesta localitat. És per això que s’ha preparat un ampli programa d’activitats per tal que tots puguen gaudir d’aquests dies assenyalats.

Un exemple d’açò és el Sopar Jove que s’ha organitzat aquesta mateixa nit al Col·legi Calixte III i que inclou un entrepà, picadeta i dues consumicions no alcohòliques. La intenció és proveir els joves d’entre 12 i 18 anys d’un espai d’acord amb la seua edat durant les festes de la Fira: “Volem oferir a la població jove de Canals un lloc cèntric on poder sopar junts, amb música i ambientació, amb la seguretat que dóna una activitat organitzada per l’Ajuntament”, afirma Ricardo Requena, alcalde de Canals. És el tercer any que es duu a terme aquesta proposta i hi participaran al voltant de 350 xiquets i adolescents. També són moltes les activitats que s’han preparat per als més menuts. Jocs populars, teatres, tallers infantils o espectacles d’animació, entre d’altres, estaran presents als matins i vesprades de tots els dies de Fira. A més, hi haurà concerts adreçats especialment a xiquets com el de Dani Miquel i els Ma, Me, Mi, Mo, Músics perquè els visitants puguen gaudir de la fira també en família.

La presència de les activitats esportives és també un dels clàssics dins d’aquesta festa. Destaca la Colors Run, que es repetirà enguany després de l’èxit aconseguit en l’anterior edició, en la qual hi van participar més de 700 persones, tant de Canals com de les comarques del voltant. També, com a novetat, hi haurà la Cursa d’Obstacles Solidària. Consisteix a anar superant els entrebancs que es troben al llarg del recorregut en grups per tal de promoure la cooperació i la diversió. Alguns d’aquests obstacles són unflables de grans dimensions que barrejaran l’aigua amb les proves físiques (adaptades i fàcilment superables) amb la intenció de fer passar una bona estona a grans i xicotets. A més, nombroses entitats i associacions de Canals aprofiten aquestes dates per a realitzar tornejos, partits, concursos i jornades de portes obertes. Hi haurà activitats relacionades amb la pilota valenciana, el voleibol, el handbol, el ciclisme, la pesca, l’atletisme o el pàdel.

L’altre plat fort de la Fira de Setembre és la música. A banda de les actuacions més comercials de grups grans com els Mojinos Escozíos o de cantants com Javier Gurruchaga o Nuria Fergó, també hi haurà lloc per a grups de caire més local dins del FestFira Rock. Entre els diferents concerts hi haurà grups com Auxili, l’Emperador, El Diluvi i Bristol, que juntament amb l’actuació Urbàlia Rurana, un grup d’arrel marcadament mediterrània, donaran forma a l’espai dedicat a la música en valencià dins de les festes canalines. Així i tot, hi haurà lloc també per a altres gèneres i estils musicals com la música de cambra o música tradicional celta.

Tot això es complementarà amb moltes altres activitats com la fira artesanal que estarà muntada tots els dies de la festa, el concurs de paelles o el ball de disfresses. Una de les celebracions més consolidades i que congrega centenars de persones és la desfilada. Aquesta compta amb molts participants i amb 3.000 euros que es reparteixen entre tots els assistents.

Celia Ibáñez, regidora de Fira i Festes de Canals qualifica la Fira de Setembre com “una celebració molt més laica, popular i principalment lúdica. Ja tenim les festes de Sant Antoni, amb un aire més religiós i solemne. A la Fira volem germanor, diversitat, que les canalines i canalins isquem al carrer, que ens relacionem i fem poble i, sobretot, que ens divertim”. Ibáñez explica també que la Fira s’ha convertit en un referent intercomarcal: “És l’última de les gran celebracions d’estiu de la Costera i de la rodalia; el 80% de les activitats són gratuïtes i estan pensades per a tots els públics. Es genera un ambient festiu molt sa. Per això anime tots aquells que no la coneguen a vindre. Segur que tornen l’any que ve”. Fins al 24 de setembre es podrà gaudir de totes les activitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa