Diari La Veu del País Valencià
Els vols Castelló-Madrid, un ‘caramel’ per a Air Nostrum

Les connexions aèries Almeria-Sevilla, Madrid-Melilla i Madrid-Estrasburg comparteixen operador. Es tracta de l’aerolínia valenciana Air Nostrum, que, en els propers mesos, podria afegir al seu llistat de rutes els vols entre Castelló i Madrid. El president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar aquest dimecres que el Consell demanarà al govern espanyol que reconega la connexió de l’aeroport de Vilanova d’Alcolea amb Barajas com ‘de servici públic’.

Les obligacions de servici públic són rutes amb ocupació baixa que es consideren essencials per al desenvolupament econòmic i social d’una regió. S’imposen, segons el Ministeri de Foment, “quan és necessari garantir uns servicis que complisquen determinats requisits en matèria de continuïtat, regularitat, capacitat i preus que les companyies no assumirien si únicament tingueren en compte el seu interés comercial”.

Si el departament dirigit per Íñigo de la Serna accepta la petició del govern valencià, celebrarà un concurs públic per a seleccionar l’empresa que gestionarà la ruta, i en aquest procediment una de les opcions més ben posicionades és la d’Air Nostrum, que, pel seu tipus d’aeronau, de dimensions reduïdes amb poques places, encaixa en un trajecte amb una demanda previsiblement baixa, en especial quan entre en funcionament l’AVE entre Castelló i Madrid.

Amb la competència del tren, la ruta Castelló-Madrid es perfila com una opció que faran servir sobretot els passatgers de connexió, que recalen a Madrid per a agafar un vol internacional. Aquest tipus de client s’alinia de ple amb l’estratègia d’Air Nostrum d’alimentar els vols de llarg radi d’Iberia, amb la comercialització de bitllets integrats. En un futur, doncs, no serien estranyes connexions Castelló-Nova York o Castelló-Miami, amb canvi d’avió a Barajas.

València-Barcelona, una altra ruta deficitària

Una altra ruta deficitària operada per Air Nostrum és la que enllaça València amb Barcelona. Segons va explicar Carlos Bertomeu, conseller delegat de l’aerolínia, l’ocupació va rondar el 46% de les places en març, primer mes de la connexió regular. Com en el cas de l’eventual ruta Castelló-Madrid, la companyia espera que augmenten els passatgers amb les rutes internacionals d’Iberia. En aquell cas des d’El Prat, atés que les connexions a l’estranger des de la instal·lació catalana s’han incrementat amb el llançament de la marca low cost Level.

El 2016 Air Nostrum va transportar 1,55 milions de passatgers de connexió, tal com va destacar Bertomeu en la presentació de resultats de la companyia, que va tancar el 2016 amb una facturació de 425 milions d’euros, un 2,5% més, i una davallada del benefici causada per la pujada de valor del dòlar.

Comparteix

Icona de pantalla completa