Diari La Veu del País Valencià
L’IVAM fa un pas endavant per a exercir de Museu Nacional obrint una seu a Alcoi

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) està molt a prop d’exercir, finalment, de Museu Nacional després de l’anunci que va fer, aquest dimecres, el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant el seu discurs sobre política general a les Corts. Nou mesos després que el govern valencià fera la primera visita oficial al Centre d’Art d’Alcoi (CADA), “en les pròximes setmanes”, va indicar Puig, se signarà el conveni a tres bandes entre l’Ajuntament d’Alcoi, la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM) i la Generalitat perquè el CADA es convertisca en subseu de l’IVAM.

La notícia no va agafar per sorpresa el director del museu, José Miguel García Cortés, ja que, preguntat el mateix dimecres per aquest diari, va mostrar la seua satisfacció per l’anunci que havia fet el president en seu parlamentària. “És una notícia magnífica”, va exclamar el responsable de l’IVAM.

Així, seguint amb les línies establertes pel consell pel que fa a la política cultural de vertebració i descentralització del territori, la Generalitat té previst signar el Conveni del CADA juntament amb el consistori de la localitat que encapçala el socialista Toni Francés i la Fundació Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM) per a obrir una seu de l’IVAM a la demarcació d’Alacant. D’aquesta manera, el consell “trau de l’oblit” un altre contenidor cultural i “acosta els fons museogràfics a la ciutadania”, cosa que significa “una proposta descentralitzada i sumatòria d’un espai valencià públic i privat de l’art”, va explicar el cap del Consell.

Tot i que es tracta del primer museu de la Generalitat a les comarques del sud, com va emfatitzar Puig, el desplegament del centre expositiu més enllà de la ciutat de València acompleix una altra funció, com és la d’exercir de Museu Nacional dins del territori valencià, com així ho va manifestar, a Diari La Veu, García Cortés: “Hem estat treballant junts els darreres mesos i jo sempre he dit que l’IVAM és un museu nacional, és l’únic museu nacional de tota la Comunitat Valenciana i, per tant, Alacant és tant comunitat com València i Castelló, per la qual cosa que l’IVAM estiga a les terres del sud, concretament a Alcoi, em sembla una molt bona notícia”, va raonar el director de l’IVAM.

A les darreries de desembre del 2016, es van traslladar fins a Alcoi (l’Alcoià), el director de l’IVAM, José Miguel García Cortés, i el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, per a mantindre la primera reunió amb el gerent de la Fundació, Francisco Javier Sogorb, i amb l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés. Sobre la taula estava la possibilitat que el CADA es convertira en la primera seu del museu fora de València, per això, la comitiva va aprofitar per a visitar l’espai i analitzar les possibles obres que s’hi pogueren escometre per a habilitar l’edifici.

Aleshores, Toni Francés va advertir que altres ciutats del sud valencià havien mostrat la seua predisposició a convertir-se en seu de l’IVAM però la imminent reobertura del CADA permetria a la ciutat, si més no, fer un colp sobre la taula per a erigir-se com a principal candidata. D’aquesta manera, l’edifici es va tancar el 2011 després de rebre una inversió, que va destinar aleshores el Partit Popular, que rondava entre els sis i els set milions d’euros per a la reforma d’un espai que és propietat de la CAM però la crisi econòmica que va assotar l’entitat bancària –que va acabar en mans del Banc Sabadell– va forçar el tancament de l’immoble, fins a aquest any 2017.

El projecte museístic de la seu de l’IVAM a les comarques del sud es nodrirà dels fons de la Fundació de la CAM i, segons va anunciar la conselleria de Cultura a principis d’aquest any 2017, amb fons propis. De moment, però, el que va assegurar aquest dimecres García Cortés és que faran “tot el possible perquè aquesta seu d’Alcoi tinga un nivell de primera”.

Per altra banda, pel que fa a la figura de la persona que haja d’assumir la responsabilitat de CADA-IVAM –tal vegada una figura de subdirecció o delegat territorial–, el director de l’IVAM va demanar paciència per a poder treballar, ja que, amb la signatura del conveni pròxima, ara veuran “primer com s’estructura i com s’organitza”.

Comparteix

Icona de pantalla completa