Diari La Veu del País Valencià
Els interrogants de la reversió de l’Hospital de la Marina

Restar negoci a les concessionàries que gestionen diversos departaments de la sanitat valenciana va ser un dels objectius de Carmen Montón en assumir el càrrec de consellera de Sanitat. Una fita ambiciosa, atés que cinc centres hospitalaris de la xarxa pública i els seus departaments estan gestionats per empreses privades. El primer centre que assumirà la Generalitat serà l’Hospital de la Ribera, on la concessió acaba en març del 2018 i no es prorrogarà el contracte.

El rescat d’Alzira no serà l’únic, segons el compromís assumit, aquest dimecres, pel president de la Generalitat, Ximo Puig, de revertir la concessió de l’Hospital de la Marina, a Dénia. La promesa del cap del Consell ve de lluny: en març del 2016 el president del govern valencià ja va anunciar que havia autoritzat negociacions amb DKV, la principal accionista de la concessionària, Marina Salud, per a revertir la concessió. El 65% del capital de l’empresa pertany a la multinacional alemanya, mentre que el 35% correspon a Ribera Salud, enfrontada al Consell per la no renovació de la concessió de l’Hospital de la Ribera.

Un dels interrogants principals del procés de desprivatització del centre que dóna servici a la Marina Alta, precisament, és el paper que jugarà Ribera Salud. La companyia de la qual és conseller delegat Alberto de la Rosa té el dret de tempteig sobre el 65% de l’Hospital de Dénia, en cas que la Generalitat opte per la compra d’accions a DKV. En un escenari d’enfrontament entre Montón i De la Rosa, és possible que l’empresa que gestiona el centre d’Alzira opte per posar entrebancs als plans de la Conselleria de Sanitat.

La concessió acaba el 2023

“Hem fet una anàlisi dels costos i de les fórmules a l’abast i hem pres la decisió d’executar la mesura”, explica un portaveu del departament comandat per Montón com a única resposta. La concessió de l’Hospital de la Marina a Marina Salud acaba el 2023 però el propòsit del Consell és que, abans que acabe la legislatura, el centre siga de gestió pública. “Ens ho demanda la societat i els ajuntaments de diferent signe polític”, va argumentar Puig en el Debat de Política General.

De la quantia que pagaran les arques públiques per la compra no han transcendit detalls, si bé variarà en funció de la fórmula triada per Sanitat. En qualsevol cas, als Pressupostos de la Generalitat del 2018 i del 2019 caldrà incloure partides per a abonar l’amortització pendent, de prop de 60 milions d’euros segons Valencia Plaza, i el lucre cessant de Marina Salud per la resolució anticipada del contracte.

Una possibilitat que encariria la reversió és que Ribera Salud exercisca el dret d’arrosegament, que implica que, en cas que la Generalitat compre les accions de Marina Salud a DKV, Ribera Salud exigisca vendre també la seua part.

D’altra banda, és una incògnita el futur de la plantilla del centre de la Marina i dels ambulatoris associats. En el cas d’Alzira, Montón va prometre que tots els treballadors contractats per Ribera Salud seran subrogats i passaran a ser personal laboral no fix, però Sanitat no ha aclarit si replicarà el model a l’Hospital de Dénia.

Reversió criticada per UGT

El rescat del centre hospitalari de La Marina compta amb el rebuig del sindicat UGT, que prefereix que la Conselleria de Sanitat espere a la finalització del contracte el 2023 per a evitar l’obligació a indemnitzar l’empresa privada que gestiona, a hores d’ara, les instal·lacions. En aquesta qüestió, la postura del sindicat col·lisiona amb les promeses de Puig, si bé en el cas de l’Hospital de La Ribera la sintonia entre la central sindical i el Consell és total.

Mentre avancen els plans de desprivatització, de moment mantindran el model de concessió els hospitals de Torrevieja, on la concessió acaba el 2021; Manises, el 2024, i Elx, el 2025. La demanda ciutadana dóna prioritat a la reversió de Dénia, expliquen fonts de Sanitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa