Diari La Veu del País Valencià
Podem reclama al Consell la implantació d’un model oposat al del PP que construïsca el futur País Valencià

El síndic de Podem Antonio Estañ ha mostrat certa satisfacció per aquests dos anys de govern del Botànic, però, al seu parer, les accions que ha dut a terme el govern són encara insuficients en aspectes com l’economia, el turisme, la sanitat o els drets socials. “No hem vingut només a frenar el PP”, ha dit Estañ durant la seua intervenció en el debat de política general. La feina que té el consell per endavant és la de crear “un model que siga l’antítesi del PP”.

Estañ ha retret que el discurs realitzat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dimecres, fóra “triomfalista” i que aquest no fera durant la seua intervenció cap “autocrítica”. “No podem celebrar res quan encara hi ha persones a l’atur, el 91% dels contractes són temporals i, en acabar agost, hi ha hagut 9.000 acomiadaments”, ha afegit. Això no obstant, el portaveu de Podem ha demanat no caure en els errors del passat: “El país va millor però hem de preguntar-nos si aquest govern està posant les bases per a tindre un altre model”, ha recalcat Estañ.

Fer canvis en tot allò que ateny al turisme introduint la taxa turística i controlar la bombolla de la construcció han estat dos de les mesures en què més ha incidit Estañ, qui ha demanat que el govern pose en el centre de l’agenda política una transició energètica cap a l’ecologisme posant en marxa una llei i una oficina contra el canvi climàtic, que pose en marxa un pla contra l’economia submergida per a estar atents a les condicions laborals que afecten, sobretot, el sector agrícola, dotar d’infraestructures l’interior valencià i combatre la despoblació. Durant la seua intervenció, el síndic de Podem també ha assenyalat que les mateixes empreses que guanyaven les concessions de les residències amb el model Cotino continuen ara, després d’un canvi polític, sent les mateixes.

Per altra banda, Antonio Estañ ha aplaudit “l’esforç” per a recuperar la gestió dels hospitals. Tal com ha indicat, aquest matí de dimecres, el president Puig, el proper serà l’Hospital de Dénia. Pel que fa a Educació, el portaveu de Podem ha demanat un pla específic de plurilingüisme per a les comarques castellanoparlants, així com que s’acabe amb els barracons i que es trenque amb la LOMCE. En la qüestió territorial, ha posat èmfasi d’impulsar les comarques a través de les mancomunitats per a “buidar” de competències les diputacions. No obstant això, Estañ ha reconegut que el seu partit estarà al costat del govern per a demanar un finançament adient per al País Valencià.

En el seu torn, el president Ximo Puig ha negat que haja fet triomfalisme durant el seu discurs perquè “he vingut a retre comptes”. En aquest sentit, Puig ha reconegut que tot i la “millora”, aquesta “no és suficient”. El cap del consell ha incidit que el govern està per les comarques a través d’una “multicentralitat”. I, “sense “menysprear cap sector”, el govern del Botànic està treballant per la reindustralització del País Valencià, ja que, a hores d’ara, el 20% del PIB el genera la indústria, ha assenyalat Puig, mentre que, pel que fa al turisme, el president ha recordat que aquest sector genera un 14% d’ocupació i que el model aposta per un turisme “en valors”.

Finalment, el síndic de Podem ha anunciat que el seu partit convocarà prompte la comissió de seguiment del Pacte del Botànic.

Comparteix

Icona de pantalla completa